5 Nisan 2007 Perşembe

Keten tohumu ile gelen saglik!!!

Omega-3, omega-6 yag asitlerinin iyi bir kaynagi olan keten tohumu, yuksek oranda cozunur ve cozunmez lif icerir, gogus, kolon, prostat kanserine karsi koruyucu olan lignanlarin kaynagidir.Gunde 1 yemek kasigi keten tohumu tuketilmesi yeterlidir. Hamile, emziren kadinlar ve kucuk cocuklarin ise kullanmamasi onerilir. Yeterli miktarda balik tuketmiyorsaniz (Omega-3 yag ihtiyacinizi karsilamak icin), hamur islerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz.
Keten tohumlari sert oldugundan dikkatli bir cignemede bile yeterince ogutulemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vucuttan atilmalarina sebep olur. Ogutulmus keten tohumunun sindirimi cok daha kolaydir. Keten tohumunu ogutmek icin karabiber veya kahve el degirmenleri ya da bu tip tohumlari ogutmek icin ozel olarak uretilmis elektrikli ogutuculer kullanilabilir.

Keten tohumu oda sicakliginda bir yil tazeligini korur. Ogutulmus keten tohumu ise 30 gun boyunca hava gecirmez kapakli bir kavanozda saklanabilir.

KETEN TOHUMUNUN YARARLARI

Mide-bagirsak sorunlarina karsi iyi gelir.
Bagirsaklari yumusatir, kabizliga iyi gelir.
Kemikleri guclendirir. Ozellikle menopoz doneminde yararlidir.
Bagisiklik sistemini guclendirir.
Menopoza bagli sik�yetleri hafifletir.
Kalp-damar hastaliklarindan korur.
LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini dusurur.
Yuksek tansiyonu dusurur.
Romatizmal hastaliklari onler.
Sinir sistemini guclendirir.
Hafizayi guclendirir.
Kan sekerini dengeler.
Konsantrasyon bozukluguna karsi iyi gelir.
Yaslanmaya bagli dikkat daginikligina karsi iyi gelir.
Haricen kullanilarak yaralarin cabuk iyilesmesini saglar.
Egzama ve sedef hastaliklarinda kullanilir.
Nasirlarda kompres olarak kullanilir.
Solunum yolu hastaliklarinda olumlu etki yapar.
Ruhsal bozukluklara karsi iyi gelir.
Oksurugu giderir.
Agiz boslugu, bogaz ve dis eti rahatsizliklarinda gargara olarak kullanilir.
Lifleri sanayide, ozellikle dokumacilikta kullanilir.

KETEN TOHUMU NASIL TUKETILIR?

Kaynatilarak icilebilir.
Dovulerek, ogutulerek toz haline getirilebilir. Bir kasik agza atildiktan sonra arkasindan su icilebilir.
Kavrulmus olarak tuketildiginde daha lezzetli olur. Keten tohumunun cok ozel bir tadi veya kokusu yoktur, ama kavrulunca guzel bir tada kavusur.
Tohum seklinde tuketilecekse iyice cignenmelidir.
Sizler de mutfakta keten tohumunu el altinda bulundurarak, onu ogutulmus halde salatalariniza, yogurdunuza, muslinize serpebilir, firinda yaptiginiz hamur islerine katabilir, pilavdan corbalara, tatlilardan tuzlulara her yemeginizde kullanabilirsiniz.







Hiç yorum yok: