5 Nisan 2007 Perşembe

Hipertansiyon olumcul sonuclara yol aciyor

SAMSUN (IHA) - Hipertansiyonun, toplumda en yaygin hastaliklardan biri oldugu ve kontrol altina alinmadigi takdirde olumcul sonuclara yol acabildigi bildirildi.
Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi Bashekimi Prof. Dr. Tekin Akpolat, Turkiye'de hipertansiyon sikliginin yuzde 31.8 olarak saptandigini soyledi. Akpolat, bu oranin yuzde 33 ile Karadeniz Bolgesi'nde Turkiye ortalamasinin uzerinde olduguna dikkati cekti.

Hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu aciklayan Akpolat, "Ancak, kontrol altina alinmadigi ve duzenli olarak izlenmedigi takdirde olumcul sonuclara yol acabilen hipertansiyon hastaligi icin merkezimizde ozel bir birim olusturulmustur" dedi.

Hipertansiyon hastalari icin 24 saat surekli kan basinci olcme imkani sunduklarini, sisman hastalar icin uygun kan basinci olcum aletleri oldugunu, evlerde kullanilan tansiyon olcum aletlerinin kontrollerini yaptiklarini ve hastalara dogru kan basinci olcme teknigini ogrettiklerini kaydeden Akpolat, Karadeniz Bolgesi'nde bu hizmetlerin verildigi ilk ve tek merkez olduklarini da sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: