5 Nisan 2007 Perşembe

Iyot eksikligi erken doguma neden oluyor

SANLIURFA (IHA) - Sanliurfa Il Saglik Mudurlugu, iyotlu tuz kullanimiyla ilgili olarak uyarilarda bulundu. Iyodun, insan vucudunda cok az bulunan, normal buyume ve gelisme icin gerekli olan mineral oldugu belirtildi.

Sanliurfa Saglik Mudurlugu tarafindan konuyla ilgili yapilan aciklamada, "Saglikli ve zeki nesiller yetistirmemiz icin iyotlu tuz kullanilmasi gerekmektedir. Iyot eksikligi tiroit hormonunun yapiminin az olmasina yol acar. Annedeki iyot eksikligi dusuklere, olu, erken, dusuk agirlikli dogumlara, bagisiklik sisteminin yetersizligine, bebek olumlerindeki artisa, bebekte guatr ve hipotroide neden olur. Ayrica bebekte sagirlik, dilsizlik ve cucelik olusabilir. Iyot eksikliginin en agir sekline 'Kretinizm' denir. Kretinizm zeka geriligi ile karakterizedir. Siklikla cucelik de gozlenir" denildi.

Iyot eksikliginin cocuklar ve eriskinlerde buyume geriligi, zeka geriligi gibi etkilerinin oldugunun kaydedildigi aciklamada su ifadelere yer verildi:

"Bu durum okul ve is yasaminda basarisizliklara neden olur. Iyot yetersizligi durumunda tiroit bezi o kadar buyur ki nefes borusuna baski yaparak bogulmaya neden olabilir. Bu anlattigimiz ozellikler bir toplumun gelisme ve ilerlemesini onleyici ozelliktedir. Iyot eksikligi onlenebilir bir sorundur. Kolay ve yaygin tuketilen bir besin maddesi icinde iyot verilmesi tum dunyada yaygin olarak uygulanan yontemdir. En cok tercih edilen sofra tuzunun iyotlanmasidir.

Dunya Saglik Orgutu'nun ve UNICEF'in tesvikiyle 1950-1960'lardan beri gelismekte olan ulkelerde de iyotlu tuz kullanimina iliskin calismalar yurutulmektedir. Ulkemizde toplam tiroit problemi yuzde 33'tur. 9 Temmuz 1988 tarihinde yemeklik tuz tebligiyle tum sofra tuzlarinin iyotlanmasi zorunlulugu getirilmistir. Ancak gida sanayiinde kullanilan 3 kilogramlik posetler hala alici bulabilmektedir.

Legal olmayan ve sayilari bilinmeyen 350'ye yakin ufak tuz ureticisi bulunmakta, onlara ulasmakta gucluk cekilmektedir. Bilincli bir tuketici olarak, cocuklarimizi ve gelecegimizi, kendimizi, toplumumuzu dusunerek, iyotlu tuz kullanmali, bu mesaji ve onemini yaymali, iyotsuz tuz tuketen isyerleri, lokantalar, oteller, toplu yemek yerleri, komsulari uyarmali, iyotsuz tuz satan yerleri Saglik Bakanligi'na ve belediyelere bildirmeli, onlari ikaz etmeli ve iyotsuz tuz satilmasini onlemeye calismaliyiz.

Halkimizi iyotlu tuz kullanma konusunda egitebilmek icin Okul Sagligi Projesi kapsaminda 21 Aralik 2005 tarihinde Mimar Sinan Ilkogretim Okulu'nda ogrencilerin evlerinden getirecekleri tuzlar iyotlu olup olmadigi konusunda test edilerek ogrencilere iyotlu tuz dagitimi yapilacaktir. Ayrica ogrencilere ve ogretmenlere iyotlu tuzun onemiyle ilgili egitim verilecektir."

Hiç yorum yok: