5 Nisan 2007 Perşembe

Aman DIkkat Hastalik MevsImI!!!!




Ulke genelinde yasanan soguk ve yagisli hava beraberinde bircok saglik sorununu da birlikte getiriyor.
Her gun yuzlerce kisi acil servislere kol, bacak ve kalca kirigi nedeniyle basvurururken, bir yandan da solunum yolu enfeksiyonlarinda onemli bir artis gozleniyor. Enfeksiyonlar ozellikle, cocuklari, yaslilari, hamileleri, kronik saglik sorunlari olanlari olumsuz etkiliyor.

Kis mevsiminde soguk havaya uyum saglamak icin vucudun daha fazla enerji harcadigina dikkat cekiliyor. Bu enerji ihtiyaci karsilanmadiginda da vucut direnci dusuyor, enfeksiyonlara yatkin hale geliyor. Soguk kis iklimde yasayan ve yillarini geciren insanlarin soguk havaya uyumuyla iliman iklimde ve zaman zaman sogukta yasayan insanlarin uyumunun farkli oldugu belirtiliyor. Soguk, ozellikle akcigerin akut veya kronik tum hastaliklarini tetikler. Bronsit, astim gibi saglik sorunlari daha sik gorulur. Ayrica kronik bobrek ve diyabet hastalari, kalp hastalari, by-pass geciren kisiler asiri soguklardan cok daha fazla etkilenirler. Kisin ortaya cikan hava kirliligi de sogukla birlestiginde sorun buyur.

ZATURREYE DIKKAT
Kis mevsiminde artis gosteren ve iyi tedavi edilmediginde olume bile yol acabilen hastaliklardan biri de zaturre. Akcigerlerin iltihabi bir hastaligi olan zaturrede, akcigerlerde bulunan hava kesecikleri, iltihabi bir siviyla dolar. Akcigerlerin gorevi olan oksijen alis veris fonksiyonu bozulur, kanda oksijen duzeyi azalir. Bunlarin sonucunda hucreler normal fonksiyonlarini yerine getiremez ve hatta bu nedenle olum bile gorulebilir. Amerika�da bile halen olume yol acan hastaliklar arasinda zaturre altinci sirada yer aliyor.

Zaturreye neden olan faktorler
Zaturreye yol acan 30�un uzerinde mikroorganizma tanimlanmaktadir. Zaturrenin olusumunda bakteriler ve virusler onemli rol oynar. Bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar yenidogan bebeklerden yasli kisilere kadar her yas grubunda gorulebilir. Alkolikler, yeni ameliyat olmus hastalar, kronik akciger ve kalp hastaligi olanlar ve bagisiklik sistemi zayiflamis kisilerde pnomoniye yakalanma riski daha yuksektir. Ates, titreme, oksuruk, sari veya yesil renkte balgam cikarma, gogus agrisi ve terlemeyle gelisir.

Zaturrelerin yarisi da viruslerden kaynaklaniyor. Viruslerden kaynaklanan zaturrelerin kisa surede iyilestigine dikkat cekiliyor. Ancak grip virusu agir zaturreye yol acabilir, altta yatan kalp , akciger hastaligi olanlarda ve gebelerde olum nedeni bile olabilir. Belirtileri ates, basagrisi, kuru oksuruk, kas agrisi ve halsizlik gibi gripal infeksiyonlarda gorulen belirtilerdir.

Zaturre tedavisi nasil yapiliyor?
Zaturre tedavisinde antibiyotiklerin yani sira agri ve ates icin parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaclar, balgam sokturucu ilaclar kullaniliyor. Eger hastanin kaninda oksijen duzeyi duserse oksijen tedavisi de oneriliyor. Genc hastalar, iyilestikten sonra 1 hafta icinde normal yasantilarina donebilirler. Orta yasli kisilerde eski sagliklarina kavusmalari ve kendilerini iyi hissetmeleri haftalari alabilir. Zaturre gripal infeksiyonlar sirasinda veya sonrasinda olusabildiginden grip asisi yaptirmak zaturreden de korunmayi saglar. Grip asisi senede bir kez sonbahar ayinda yapilir.

KIS HASTALIKLARINDAN KORUNMAK ICIN ONERILER
Kis mevsiminde enfeksiyonlar agir gectigi icin korunma tedbirlerine ozen gosterilmesinde yarar var.
Yaslilarin, cocuklarin, kalp, astim, diyabet gibi saglik sorunlari olan kisilere havanin cok soguk oldugu gunlerde mecbur kalmadikca sokaga cikmalari onerilmiyor.
Giyime ozen gosterilmeli, soguktan koruyacak bicimde giyinilmesinin yanisira asiri terlememeye dikkat edilmeli.
Kis ve soguk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak asiri yagli yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu yuzden ogunler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltilarina ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de agirlik verilmeli.
Sogukta ozelikle hamileler mevsim hastaliklarina yakalanmamaya ozen gostermeli, toplu yerlerden uzak durmali, maske ile korunmali.
Astimi olanlarin ilaclarini duzenli almalari, mecbur kalmadikca disari cikmamalari, hava kirliliginden, soba ve komur etkisinden sakinmalari gerekiyor.
Kalp hastaligi olanlarin cok sogukta yurumemelerini oneriliyor.
Yuksek tansiyonu olanlarin da ilaclarini titizlikle kullanmalari, direnc artsin diye diyeti bozmamalari, tuzlu yememeleri buyuk onem tasiyor.







Kis mevsimi, hastalik mevsimi
Kar, kis, soguk, nezle, grip, faranjit, bronsit ve zaturre gibi hastaliklari da beraberinde getiriyor. Ancak bu hastaliklardan korunmak elinizde










Hiç yorum yok: