5 Nisan 2007 Perşembe

Akraba evlilikleri, cocuk olumlerini arttiriyor



Saglik Bakanligi Ana-Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi (ACSAP) Genel Muduru Rifat Kose, anne ve cocuklarin onlenebilir nedenlerle kaybedildigini belirterek, sadece akraba evliliklerinin cocuk olumlerini neredeyse 2 katina cikardigini bildirdi.


ACSAP tarafindan yurutulen ''Cinsel Saglik ve Ureme Sagligi Ulusal Stratejiler ve Eylem Plani''nin tanitimi dolayisiyla Taksim Square Oteli'nde duzenlenen toplantida konusan Kose, Turkiye'de her 1 saatte 203 kadinin gebe kaldigini, bunlardan 157'sinin canli dogum gerceklestirdigini anlatti.

Turkiye'de her 15 dakikada 1 bebegin hayatini kaybettigine isaret eden Kose, ''Onlenebilir nedenlerle anne ve cocuklarimizi kaybediyoruz. Eger anne ve cocuk bizim icin degerliyse, degerli olanlari tesadufe birakmayacaksin'' dedi. Akraba evliliklerinin ulkede hala buyuk bir problem oldugunu vurgulayan Kose, ''Akraba evlilikleri, cocuk olumlerini neredeyse 2 katina cikariyor'' diye konustu.

Turkiye'de kadinlarin yuzde 24'unun 2 yildan daha az aralikla dogum yaptigini, yuzde 69.2'sinin ''bu asamada artik cocuk istemiyorum'' dedigini kaydeden Kose, modern dogum kontrol yontemi kullanma oraninin ise yuzde 43 duzeyinde bulundugunu dile getirdi.

ACSAP Genel Muduru Kose, kadinlarin yuzde 81'inin anne sagligi hizmetlerinden yararlandigini, hedeflerinin de 2015 yilina kadar butungebeleri izlenebilir hale getirmek oldugunu bildirdi.

Ulke genelinde kadinlarin yuzde 17'sinin saglik personeli yardimi almadan kendi kendine dogum yaptigina dikkati ceken Kose, ''Haziran ayinda, anne olumlerinin nedenlerini tespit icin bir arastirma baslattik. Bir yil surmesi planlanan arastirma kapsaminda, olen her anneyi bulacagiz. Mezarliklari bile bekleyecegiz ve neden olduklerini tespit edecegiz'' dedi.

Diger veriler

Dunyada annelerin kanamadan, enfeksiyondan, dusukten oldugunu ifade eden Rifat Kose, sozlerini soyle surdurdu:''Bizde de ayni. Bunlardan ana olmez. Bu tablonun bir baska izahi; eger bu ana kanamadan olmusse, dogum oncesi bakim hizmeti almamistir demektir. Hekimlerimiz, 'mevcut kosullarda olumlerin yuzde 52'si onlenebilir' diyor. Akla 'peki arkadaslar niye onlemediniz'' sorusu gelmiyor mu? Hedefimiz, evlilik oncesinden baslayarak, bir paket halinde anne
ve cocuk olumlerini azaltacak onlemleri almak. Anne olumlerini 2010 yilina kadar yuz binde 20'nin, 2015 yilina kadar da 10'un altina dusurmeyi hedefliyoruz.''

Cocuklarin da annelerin oldugu bolgelerde hayatini kaybettigini ve cocuk olumlerinin yuzde 99'unun geri kalmis ulkelerde meydana geldigini belirten Kose, ''6 ay sadece anne sutu vererek, bebek olumlerini yuzde 16 azaltabiliriz. 6 ay sonunda uygun ek beslenmeyle bu orani yuzde 20'ye cikarabiliriz. Turkiye'de 1 yas alti olumlerin yuzde 60'i, 1 aylikken meydana geliyor'' dedi.

Hiç yorum yok: