5 Nisan 2007 Perşembe

Kalp krizi, menapoz sonrasi olumlerde ilk sirada

Turkiye Menopoz ve Osteoporoz Dernegi Baskani Prof. Dr. Erdogan Ertungealp, menopoz sonrasi kadinlarin olum nedenleri arasinda, kalp krizinin birinci sirada yer aldigini belirterek, ileri yaslarda yaygin olarak gorulen kalp hastaliklarinin hormon eksikliginden kaynaklanabildigine dikkat cekti.

Ertungealp, yaptigi aciklamada, gelisen tip ve ozellikle kalp tedavilerinde yasanan buyuk gelismelere ragmen kalp krizinin halen olum nedenleri arasinda birinci siradaki yerini korudugunu belirtti. Kadinlarda 40-45 yas oncesi donemde kalp krizi riskinin erkeklere gore ucte bir oraninda olduguna dikkat ceken Ertungealp, ''Menopoz sonrasi gec donemde ise bu oran artiyor ve erkekler ile ayni seviyeye ulasiyor. Hormon tedavisi alinmadigi takdirde bu oran daha da yukselerek ileri yaslardaki olum nedenlerinin ilk sirasini olusturuyor'' dedi.

Ertungealp, ozellikle sigara kullanimi, kilo alma, yanlis beslenme, hareketsiz yasam gibi faktorlerin kalbi olumsuz yonde etkiledigini vurgularken, bunlara ek olarak kadinlarda hormonal dengenin degisiklige ugramasinin da menopoz sonrasi donem de kalp hastaliklari icin risk olusturdugunu belirtti. Ertungealp, ''Menopoz sonrasi donemde kalp krizi riskinin artmasinin en onemli nedeni, genc yaslarda kadinlarda varolan ostrojen hormonunun kalbi korumasina karsin, ileri yaslarda bu hormonun azalmasi ile birlikte bu koruyuculuk ozelliginin ortadan kalkmasidir'' dedi.

Menopozda yasam kalitesini arttirmanin tek yolunun uygun tedavi ile eksilen hormonlari tamamlayan ''hormon replasman tedavisi'' oldugunu dile getiren Prof. Dr. Ertungealp, sunlari kaydetti:

''Menopoza girer girmez baslanan hormon tedavisi menopoz sikayetlerini gecirdigi gibi ek bir fayda olarak kalp kirizi riskini de onlemektedir. Hormon tedavisi kalp krizinden korunmak icin kullanilan bir tedavi yontemi degildir. Hormon tedavisi alan kadinlarda ek bir fayda olarak kalp krizi riski azalmaktadir. Hormon korkusu ile bu tedaviden uzak durmanin yasam kalitesini olumsuz etkiledigi ve kadinlarda ileriki yaslarda yerine konulamayacak cok buyuk kayiplara neden oldugu unutulmamalidir.''

Hiç yorum yok: