5 Nisan 2007 Perşembe

Griple nezleyi birbirine karistirmayin

Tokat Tabip Odasi Baskani Dr. Mete Bayburtlu, gribin nezleyle karistirilmamasi gerektigini ifade ederek, "Grip her yas grubunda tehlikeli olabilir" dedi.

Gunes isinlarinin azalmasi ve kapali mekan kullaniminin artmasiyla birlikte grip ve nezle gibi solunum yoluyla bulasan hastaliklarin arttigini ifade eden Tokat Tabip Odasi Baskani Dr. Mete Bayburtlu, gribin nezleyle karistirilmamasi gerektigini soyledi.

Bayburtlu, gribin her yas grubunda tehlikeli olabilecegini kaydederek, "Ozellikle kucuk cocuklar, yaslilar, kalp, akciger, bobrek ve seker ve benzeri hastaligi olan kisililer icin grip hayati tehlike olusturmaktadir. Grip ve nezle, bulasma sekilleri ve belirtileri yonunden benzerlik gosterir. Ancak gripte ates, bas agrisi ve kas agrilari daha on plandadir. Nezlede viruslerin meydana getirdigi bulasici bir hastaliktir. Fakat bu hastalikta belirtiler daha hafiftir. Grip ise 38 dereceyi asan ani atesle baslar. Bogaz ve bas agrisi, burun akintisi, burun tikanikligi, oksuruk, halsizlik, bitkinlik ve kas agrilariyla ortaya cikar" dedi.

Dr. Bayburtlu, kis aylarinda vucut direncinin dusmesi nedeniyle hastaliga yakalanma riskinin arttigini belirterek, "Vucut direnci dusuk insanlar bulundugu ortamdan etkilenebilip hastaliga yakalanma riski cok fazla. Bu nedenle vucut durencini artirmak icin beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bu hastalikta antibiyotik kullanmanin hicbir faydasi yoktur. Gripten korunmanin en etkili yolu asi yaptirmaktan geciyor. Aralik ayi sonuna kadar grip asisi yaptirilabilir" diye konustu.

Hiç yorum yok: