10 Ocak 2008 Perşembe

Ýran: Petrol yine 100 dolarý geçer

LONDRA - İran Petrol Bakanı Golamhüseyin Nozari’nin, dünya piyasalarına petrol arzının yeterli olduğunu, fiyat oynamalarının doların düşüşü ve hava koşulları gibi nedenlerden kaynaklandığını söylediği bildirildi. İran’ın IRNA haber ajansı, Nozari’nin dün gazetecilere yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının varil başına 100 doları aşacağı tahminini ifade ettiğini duyurdu.

Nozari, “Bizim tercih ettiğimiz fiyat piyasa fiyatıdır. Dünyadaki petrolüretiminin düzeyi ve ülkelerin ekonomik büyüme hedeflerini yakalamak için ihtiyaç duydukları petrol ve enerji ihtiyaçları açısından, petrol fiyatları varil başına 100 doları aşacaktır” dedi.

Ajans, “Nozari piyasaya yeterli petrol arzı olduğunu ancak fiyat oynamalarının nedeninin doların değer kaybı, petrol işlemcileri ve hava koşulları olduğunu söyledi” dedi.

Petrol geçen hafta ilk kez varil başına 100 doları gördü. İran’ın da üyesi olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 1 Şubat’ta toplanarak üretim politikasını belirleyecek. OPEC petrol bakanları, fiyatların 100 dolara çıkmasının, arz ve talepteki temel faktörlerden daha çok, uluslararası gerginliklerden kaynaklandığı görüşünü belirtiyorlar.

Hiç yorum yok: