10 Ocak 2008 Perşembe

Milas’ta toplu balýk ölümü faciasý

MUĞLA - Muğla’nın Kıyıkışlacık Köyü açıklarındaki balık çiftliklerinde 200 binden fazla balık öldü. Milas Kaymakamlığı çiftliklerden balık satışını yasakladı, ancak bu yasak çiftlik sahipleri için pek bağlayıcı olmadı. Balıkların yemden veya Güllük Limanı’nı kullanan gemilerin boşalttığı atıklardan zehirlenmiş olabileceği belirtiliyor.Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, yaptığı açıklamada, bölgede Özcan Küçük’e ait balık çiftliğindeki

balıkların yüzde 60’ının telef olduğunu belirterek şöyle konuştu:

BALIKLAR VE YEMLER TAHLİLE GÖNDERİLDİ
“Bu balık çiftliğine 390 bin yavru atılmış, bunların bir kısmı büyürken de telef olmuş olabilir. Özellikle bu çiftlikte Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yoğun bir çalışma yürütüyor. Ölen, hasta ve canlı olan balıklar ile balıklara verilen yemlerden numuneler alındı. İzmir’e tahlil için gönderildi.”

200 BİN ÇİPURA TELEF OLDU
İlk tespitlere göre 6 çiftlikteki 200 binin üzerinde “çipura” balığının telef olduğunu belirten Yiğenoğlu, balık ölümlerinin nedeninin belirlenmesi için ayrıca denizden su örneği alarak, İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdiklerini bildirdi.

Yiğenoğlu, şöyle devam etti:

Ölü balıklar tahlile gönderildi.

“Ölü balıkların piyasaya sürülmesi veya satışının yapılması söz konusu değil. Bu büyük bir insanlık faciasına neden olur. Ölen balıklar veteriner gözetiminde imha edilecekler. Ölen balıkların çoğu ‘çipura’, bu balık çok hassas bir balık. Bölgede yaşanan gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. “

Bu arada, Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nden 4 kişilik ekip, bu sabah balık ölümlerinin görüldüğü balık çiftliklerinden canlı ve ölü balık numunelerinin yanı sıra balıklara verilen yemlerden numune aldı. Balık çiftliklerindeki ölümlerin ardından çok sayıda ölü balığın kıyıya vurduğu görüldü.

Hiç yorum yok: