10 Ocak 2008 Perşembe

1,15’e gerileyen dolar daha düþer mi?

İSTANBUL - Doların düşüşü bu yıl da sürüyor. 2007 yılında YTL karşısında yüzde 20 değer kaybeden dolar son 6.5 yılın en düşük düzeylerinde işlem görüyor. 2007 başında 1,4150 YTL’de olan dolar geçen yılın sonunda 1,1670 YTL’ye kadar geriledi. Bu yıl da düşüşünü sürdüren dolar 1,1560 YTL ile 4 Haziran 2001’den beri en düşük seviyeyi gördü.NTVMSNBC’ye konuşan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dolarda yılbaşından bu yana olan harekette carry trade’in (Faizi düşük para birimi cinsinden borçlanıp, getirisi yüksek para birimine yatırım yapma) etkisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“YTL faizlerinin dünyadaki diğer faizlere göre görece yüksek kalması doların düşmesindeki temel neden. Kurun 1,15’te dengeleneceğinden çok emin değilim. Bundan sonra YTL’nin faizinin diğer para birimlerine göre nerede olacağı kuru belirler. ’1,15 YTL’de kur dengelenir’ demek için erken ancak daha aşağısı da görülebilir. Likidite koşulları bozulmadığı ve faiz oranları bizde göreceli olarak yüksek kaldığı sürece daha aşağısı görülebilir.

Kurun geldiği seviye bence orta ve uzun vade için problem yaratır. 2007 için yaklaşık 40 milyar dolarlık bir cari açıktan bahsediyoruz Bunun bu yıl 50 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek cari açık uzun süre taşınamaz. Bunu taşımamızı sağlayan likidite koşulları. Likidite koşulları değişirse biz ciddi hasar alırız.”

‘ABD’DEN GELEN VERİLER İZLENECEK’
Merkez Bankası’nın tek başına yapabileceği bir şey olmadığını kaydeden Salar, hızlı faiz indiriminin enflasyonist baskıya yol açacağını söyledi.

“Kısa vadede ABD’den gelecek veriler yakından izlenecek” diyen Salar, kısa vadede seyri değiştirecek şeyin ABD enflasyonuyla ilgili veriler olacağını ifade etti.

TOKALI: DIŞ ŞOK OLMAZSA, YTL DEĞERLİ KALIR
Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, kurun nominal olarak çok alt seviyelere geldiğine dikkat çekti.

Tokalı şu değerlendirmeyi yaptı: “Doların uluslararası piyasada aynı hızla değer kaybetmesi zorlaşıyor. Hem YTL’nin nominal olarak daha fazla değer kazanmasının, hem de doların değer kaybının zor olması kurda aşağı hareketi sınırlayan önemli faktör olacak. Dış kaynaklı ciddi bir şok olmadığı sürece YTL reel olarak değerli kalmaya devam edecek. Nominal olarak sınırların zorlandığı bir döneme girdik. Bu rallinin devam etmesini beklemek biraz daha zor bir olasılık. Kurda 1,10’lara inmenin zor olacağını düşünüyorum.”

Hiç yorum yok: