10 Ocak 2008 Perşembe

Akarsu’dan çalýntý parça YouTube’la ortaya çýktý

İSTANBUL - Portekiz asıllı Kanadalı şarkıcı Nelly Furtado’nun 2006’da piyasaya sürdüğü “Loose” albümündeki “Wait For You” adlı parçası çalıntı çıktı. Parça, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu’nun seslendirdiği “Allah Allah Desem Gelsem” adlı anonim bir türküden alındığı anlaşıldı. Olay, Furtado’nun parçasıyla, Akarsu’nun türküsünün, arka arkaya kaydedilerek YouTube’da yayınlanmasıyla ortaya çıktı.8 milyon satan “Loose” albümündeki “Wait For You” adlı parçada Akarsu’nun ismi yer almadığı gibi anonim bir türküden alındığı da belirtilmedi. Akarsu’nun “Ya Dost Ya Dost” adlı albümünde yer alan, sözleri Pir Sultan Abdal’a ait olan türkü için, Akarsu’nun albümünü piyasaya süren Kalan Müzik devreye girdi. Şirket durumu Amerikan Telif Hakları Ajansı’na bildirdiklerini, ajansa yetki verdiklerini ve Furtado’nun müzik şirketine dava açacaklarını açıkladı.

300 DOLAR ÖDEMEMEK İÇİN MİLYON DOLARLAR...
Hürriyet’ten İhsan Yılmaz’ın haberine göre, olayı Kalan Müzik’e Amerikan Telif Hakları Ajansı bildirdi. Avukat Daniel Rubin imzasıyla gelen mektupta, parçanın isimsiz yayınlandığı belirtildi. Kalan Müzik yetkilileri parçanın melodisiyle, Akarsu’nun bağlamayla icra ettiği melodinin aynı olduğunu gördüler. Ajans çalıntı olayını uzman bir kuruluşa da onaylatarak işlemlere başladı. Kalan Müzik, yaklaşık 300 dolar telif hakkı olan türkü için şimdi milyonlarda dolar alabilmesi söz konusu.

Amerikan Telif Hakları Ajansı’nın da olayı video paylaşım sitesi YouTube’dan öğrendiği ortaya çıktı. YouTube’da yer alan videoyu izlemek için tıklayın:



Hiç yorum yok: