10 Ocak 2008 Perşembe

Hürmüz gerginliði Ýran TV’sinde

KAHİRE - İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları teknelerinin Amerikan gemileriyle karşı karşıya kalmasının video görüntülerini yayınladı.5 dakikalık sessiz görüntüde, bir adam telsizle konuşurken, uzakta Amerikan deniz kuvvetlerine ait gemilerin seyrettiği görülüyor.

Videoda, İran teknelerinin Amerikan gemilerine yanaşması ve herhangi bir kışkırtıcı harekette bulunması yönünde bir görüntü bulunmuyor. İngilizce yayın yapan Press-TV’de yayınlanan görüntülerde olayın tümüne yer verilmediği tahmin ediliyor.

ABD yetkilileri, 6 Ocak Pazar günü Devrim Muhafızları’na ait 5 teknenin boğazda 3 ABD gemisini taciz ettiğini bildirmişlerdi. Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, İran’ın hareketlerinin ölçüsüz, pervasız, potansiyel olarak düşmanca olduğunu söylemiş, Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johnroe bunu provokasyon olarak nitelendirmiş ve İran’ı gelecekte benzeri eylemlerden kaçınması konusunda uyarmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı ise yayınladığı açıklamada olayı “normal” olarak nitelendirmiş ve sorunun çözüldüğünü bildirmişti.

Hiç yorum yok: