10 Ocak 2008 Perşembe

Irak’ta günlük bilanço en az 100 ölü

CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü’nün, Irak’taki sağlık politikalarını geliştirmek için Irak hükümetiyle birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı.Araştırmaya göre işgalin başladığı Mart 2003’ten Haziran 2006’ya kadar Irak’ta 151 bin Iraklı’nın öldüğü tahmin ediliyor. Gerçek rakamın ise 223 bini bulabileceği belirtiliyor.

Rakamlardaki bu belirsizlik ise, ölüm ve hastane kayıtlarının iyi tutulamamasından kaynaklanıyor. Böyle bir ortamda güvenilir tek bilgi kaynağı da hane halkı araştırmaları oluyor.

İşgalden bu yana 15-59 yaş arasındaki erkeklerde en başta gelen ölüm sebebi şiddet olayları. Şiddet olayları ülkede artık o kadar sıradan ki, işgalin ilk yılı boyunca bir günde hayatını kaybeden Iraklı sayısı 128.

İkinci yılda 115, üçüncü yılda da 126 kişi şiddet olaylarında can vermiş. Ölümlerin yarısından fazlası, başkent Bağdat’ta meydana gelmiş.

Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta da kadınların yalnızca % 57’sinin AIDS hastalığından haberdar olması. Bu oran, Türkiye ve Mısır’da % 84, Fas’ta % 91, Ürdün’de ise % 9.

Hiç yorum yok: