28 Nisan 2007 Cumartesi

Tahrislere izin vermeyin




Bebek bakiminin en onemli konularindan biri olan pisik icin doktorlar, bebeklerin altlarini sik sik degistirmeyi ve pudra kullanmamayi oneriyor.

Ister kumas, ister kagit bezler kullanilsin, zaman zaman bebeklerin poposunda kendisini parlak kirmizi renk ile gosteren tahris durumlari ortaya cikar. Bu tablo pisik olarak adlandirilir. Neyse ki pisikler cogunlukla cok ciddi tablolar halinde seyretmez. Bazi basit, temel koruyucu islemler, bebegi pisikten veya daha ciddi durumlardan korur. Kumas ya da kagit bezlerin kullanilmasinda en onemli konu, sik degistirmektir. Kullanilan bez ne zaman islanir veya diski ile kirlenirse degistirilmelidir. Amac bebegin altinin kuru tutulmasidir.

Eger yeteri siklikta, bezleri degistiriyorsaniz, baska hicbir seye ihtiyaciniz yoktur. Talk pudrasi, gunumuzde cocuk sagligi uzmanlarinca onerilmemektedir. Eger ille de bir pudra tatbik etmek gerekirse, misir nisastasi (bu amaca yonelik olarak hazirlanmis) onerilmektedir. Yapilan bazi calismalarin, kullanilan pudra zerreciklerinin havada asili kaldigi ve solunum ile bebegin akcigerlerine gittigi, nadir de olsa pnomoni (akcigerde enfeksiyon, zaturre) yaptigi gosterilmistir.


Yeterli siklikta alti degisen bebegin, pudraya ihtiyaci yoktur. Ozellikle, buyukanne-babalar torunlarina bol bol pudra serpmek, losyon surmekten buyuk keyif almaktadirlar. Bu yaklasim pisigi engellemez. Bazi cocuk sagligi uzmanlarina gore, kullanilan pudra ve parfum iceren bazi urunler, aslinda bebek cildi icin pisiklere neden olabilecek kimyasal maddeler icermektedir. Bu tur urunlerin alerjik madde icermediginden emin olmalisiniz.

Bebegin, kirli altini temizlemenin en etkin yolu sabunlu su ile yikamak, su ile durulamak ve kurulamaktir. Bircok aile kokulu sabun veya alkol iceren urunler kullanirlar. Bu urunler de pisiklere neden olabilirler. Pisik goruldugunde, hemen sadece sabunlu su ile temizlige donulmelidir. Bazi uzmanlar, diski yapilmis poponun, icine 1-2 damla bebek yagi ilave edilmis ilik su ile hafifce yikanmasini onermektedirler. Bu alan, daha sonra temiz, yumusak, emici bir bez ile temizlenir.

Bebegin altinin degisimi sirasinda 10-15 dakika sure ile bez baglanmadan, bebegin altinin acik olmasi ve hava ile temasi da oldukca koruyucudur. Bebegin alti baglanirken, mumkun oldugunca bel bolgesinde gevsek baglanmali ve havanin bez icinde dolasmasi saglanmalidir. Bebegin alti baglandiktan sonra naylon bir kulot (musamba) veya sizdirmayi engelleyici katman koyulmamalidir. Cildin hava almasini engelledigi gibi nemin de iceride kalmasina neden olarak pisiklerin olusumuna neden olur.

Eger pisik varsa

Bebegin altini sabunlu su ile temizleyin, durulayin ve kurulayin. Pisik olan bolgeleri, idrar ve diskidan korumak icin kalin tabakalar halinde, pisik icin eczanelerde satilan kremlerden kullaniniz.

Ne zaman doktora gitmeli?

Butun bebeklerde zaman zaman pisik gorulebilir. Bunlar yuzeysel tahrislerdir. Yukarida acikladigimiz basit onlemler ile birkac gun icinde gecmiyor ise doktorunuza basvurmalisiniz. Pisik ilerledikce cilt, daha parlak kirmizi bir renk alir, kasiklar da kizarir, kirmizi alanlardan odaklanan yuvarlak kirmizi lekeler saglam ciltte de gorulur. Cok agrili hale gelir, kasinti olabilir. Ozellikle pisik kremlerine ragmen 3-4 gun devam eden olgularda, maya veya mantar enfeksiyonu dusunulur. Eger pisik alanlarinda sivilcemsi yapilar, kucuk kabarciklar goruluyor ise mikrobik enfeksiyonlar dusunulmeli ve hekime gidilmelidir.

Bebek bezi ve saglik

Bebek bezi, bebeginizin sagligi acisindan size buyuk ipuclari verir. Bebegin gunde kac kez idrar yaptigini veya diskilama yaptigini takip edebilirsiniz.

Bu da size

• Bebeginizin yeterli su alip almadigini
• Yeni aldigi besine karsi reaksiyonunu
• Uriner ve sindirim sistemi sagligi hakkinda bilgi edinmenizi saglar.

Normalde bebegin idrar rengi neredeyse renksizdir veya hafif saridir. Alinan besinler, ilaclar ve bazi hastaliklar idrar renginin degismesine neden olur. Ozellikle yeni dogan bebekler yeteri kadar su alamiyorlar ise idrar rengi pembe olabilir. Bunun nedeni urat kristalleridir. Boyle durumlarda doktorunuza basvurmalisiniz. Doktorunuz bebegin idrarini test ederek, renk degisikliginin susuzluktan mi yoksa baska bir nedenden mi oldugunu ayirt edecektir.


Hiç yorum yok: