28 Nisan 2007 Cumartesi

ONEMLI KONU:Bebeginizin temizligi nasil yapilmali?

Bebeginizin en onemli ihtiyaclarindan biri de banyodur. Hele de sevgi dolu sohbetlerle ve oyunlarla suslenmis banyolari bebekler cok sever.Gerci alisana kadar biraz zorluk cekersiniz ama daha sonra bu isten cok keyif alirsiniz.
Bebeginiz buyudukce yikanma ve temizlenme gereksinimi artacak,biraz daha pasakli olacaktir. Yemekleri kendi yemeye basladiginda saclarina surecek ,altini temizlerken rahat durmayarak ustune basina surdurecek,kisacasi temizlenmeye daha cok ihtiyac duyacaktir. Bebeginize kucuk yaslardan baslayarak banyoyu sevdirmeli , temiz olmaya tesvik etmelisiniz.
Dogum hanede bebek dogar dogmaz agiz temizligi yapilip,gobek kordonu kesilince solunumu uyarmali ve isi kaybini onlemek icin yumusak sicak ve steril havlu ile yavas yavas ovusturularak kurulanir.Anneye gosterilip kisa bir sure kucagina almasi saglanarak bebek odasina alinir.Onceden isitilmis kuvozde ciplak olarak 15-20 dakika gozlendikten sonra problem yoksa akan suyla banyosu yaptirilip goz ve gobek bakimi uygulanir. Ilk gunler evde veya hastanede gobek dusene kadar tecrubeli bir kisi tarafindan su yutmamasina dikkat edilerek akan suyla banyo yaptirilir,zira kuvet veya legende ki su icinde yatan bebegin gobegi islanip yumusar.Kuru tutulmaya dikkat edilmezse hem dusmesi gecikir hem de mikrop almaya sebep olabilir.Banyodan sonra yumusak,kaynatilarak yikanmis havluya kurulanan bebek gobegi antiseptik solusyonla temizlenip etrafina kuru steril gaz bezi sarilip sicak ortamda bir sure acik kalmasi faydali olur.(10 dakika kadar)Gobek dustukten sonraki gun banyo ertelenir.Takip eden gunlerde mevsim,ev ve bebege ait sartlar goz onune alinarak her gun banyo yaptirmakta fayda vardir.
Banyo yapilacak oda veya banyo odasi onceden isitilir.27 derece uygun oda sicakligidir.(25-30 derece).Cam ve kapilar kontrol edilir esinti olmamasina dikkat edilir.Bebegin yikanmasi,kurulanmasi ve giydirilmesi icin icin yeterince genis alan olmasi gerekir.Legene bir miktar ilik ve temiz su koyulur.(36-37 derece).Isi bir derece veya dirsek bolgesi suya batirilarak asagi yukari kontrol edilebilir.Suya yatirilan bebegin boynunun altina hafifce yukseltecek pamuklu camasir veya kucuk bir havlu katlanarak koyulur.Bebegin su icinde rahatca hareket etmesi ve urpermesine yol acacak suyun sicak veya soguk olmamasina dikkat etmelidir.
BEBEGI YIKARKEN DIKKAT ETMENIZ GEREKEN SEYLER :
• Bebeginiz 6 aylik olana dek goz, kulak ve yuzu icin kaynatilip ilitilmis su kullanin.Kaynatma bakterileri oldurur.
• Bebeginizin,burnunu ya da kulaklarini temizlerken temiz bir pamuk kullanin ve yalnizca gorebildiginiz yerleri temizleyin.
• Bebeginizi banyoda hic bir zaman yalniz birakmayin.Bebek cok az suda bile bogulabilir.
• Bebeginiz oturur durumda olsa bile sirtindan tutarak destekleyin.
• Su sicakligini dirseginizle kontrol edin.
Ilk gunler anneye yardim edecek tecrubeli ,sakin anneanne,babaanne veya baska bir yardimci annenin isini kolaylastiracaktir.
Yuksek sesle konusmak,cok acele etmek,yikama esnasinda cani yanacak kadar ovusturmak,sicak veya soguk su bebegin banyodan korkmamasina sebep olur.
Banyo hazirligi ve banyo sirasinda veya giydirirken telas etmeden alcak ve yumusak bir sesle konusarak muamele etmeli.Ileriki gunlerde bebegin rahat ettigi su sicakligi hususunda duyarli olmaya calisarak ona gore davranmak bebek icin banyonun keyifli olmasini saglayacaktir.
Bebeklerin erken donemden itibaren rahat ettikleri isi farkli olabilir.Kimi bebek 35.5-36 derece isidaki suda rahat ederken kimisi icin 37-37.5 derece su hazirlamak gerekebilir
Bazi bebekler ciplak cok rahat ettikleri halde bazilari soyununca aglamaya baslarlar.Bu durum fark edilince soyundurma esnasinda uzerine pamuklu bir ortu koyulabilir.
Banyo suyunun temiz icme suyu veya kaynatilip sogutulmus musluk suyu olmasinda fayda vardir.Ne kadar dikkat edilirse edilsin bebegin su yutma ihtimali vardir.Temiz olmayan suyu yutan bebekte barsak enfeksiyonu meydana gelebilir.
Banyoda beyaz sabun veya hipoallerjenik bebek sabunlari az miktarda kullanilir.Yumusak bir tulbent sabunlanip kat yerleri,sirti,gogsu,el ve ayaklari ovusturularak yikanir.Boynu ve ensesi sirtustu yatarken yikanir.Arada daha onceden hazirlanmis durulama suyundan bebegin vucuduna dikkatle dokerek usumesi onlenir.Bebek gogsune baski yapmadan koltuk altlarindan tutularak yuzukoyun duruma getirilerek basi ve yuzu yikanir.Bas ve yuz yikanirken bebekler pek hoslanmazlar ve aglamaya ve aniden su dokerek irkilmesine mani olmak gerekir.Irkilmesine mani olmak gerekir.Irkilme esnasinda burun ve agizdan ostaki borusu vasitasi ile orta kulaga su damlaciklari ulasabilir ve ortakulak iltihabi meydana gelebilir.
Doktor tarafindan uyarilmadikca bebegin kulagini tikamaya luzum yoktur.Dis kulak yolundan kulaga su kacmaz.Agiz ve buruna su girmedigi takdirde suyun icinde rahatca yatirilabilir.
Basinin yikanmasi bitirilen bebek bas,vucut,kol ve bacaklar temiz su dokulerek durulanir.Temiz ve sicak bir havluya sarilarak kurulanir.
Banyo ilk zamanlar bebek ve anne icin oldukca yorucudur.Kat yerleri kurulanmis olan bebek bezlenerek baska bir kuru havluya sarilarak dinlenmeye birakilabilir.Veya dikkatle usutmeden giydirilebilir.
Goz cukurlari ve kulak kivrimlari,diskulak yolu,kulak arkasi isaret parmagina sarilan temiz bir tulbentle silinir,saclari yumusak bir tarakla taranir,beslenerek uyumaya gecmesi saglanir.
Banyo sabah saatleri 10:00-12:00 arasi olabilir.Ancak cok aglayan bebekler saat 19:00-20:00 arasinda yikanarak gece rahat uyumasi saglanabilir.
Banyolara babanin da yardim etmesi aile icinde mutluluk kaynagi olabilir.Zira aile fertleri bakimina katkida bulundugu minik bebege daha cabuk baglanip daha cok sevecektir.Guzel gecirilen bir zamani paylasmak bakimindan da onemlidir.
Banyodan sonra kat yerlerine bebek kremleri,bebe yagi veya az miktarda zeytinyagi surulebilir.
Ilk iki ay her gun yikamak faydali olur.Daha sonra evin sartlarina,mevsime ve bebegin durumuna gore haftada iki kez banyo yaptirilabilir.
Her kaka yaptiginda belden asagisi yikanmasi faydali olacaktir.Kiz bebeklerde onden arkaya dogru yikamaya dikkat etmeli.
Eli aliskin olan sahis akan temiz musluk suyu ile de yikayabilir ancak basinin yikanmasi esnasinda su yutturmamaya ve kaynamis ilitilmis suyla yapilmaya dikkat edilmesi faydali olacaktir.
Bebek oturur duruma gelip su yutmamayi ogrenene kadar banyo suyunun temiz icme suyu olmasi faydali olur.
Anne veya babanin kucaginda da yikanabilir durulandiktan sonra bir diger sahsin havluya alarak bakimini yapmasi mumkun olabilir.
Onbes gunde bir tirnak kesilmesi,el tirnaklarinin yuvarlak,ayak tirnaklarinin duz sekilde nazikce kesilmesi ve tirnak diplerinin antiseptik solusyonla silinmesi gereklidir.
Besin hijyeni
Besin hijyeni bebekler icin onemlidir. Temel gida hijyeni kurallarini kendiniz icin uyguluyorsaniz sorun yok ancak bu konuda gevsek davraniyorsaniz unutmayin; sizde sadece hafif bir karin agrisi yapan bir yiyecek bebeginizin kusmasina, ishal olmasina ve hatta siddetli su kaybina neden olabilir.
Kullanacaginiz temel hijyen kurallari ise cok basit :

. Cig et, kumes hayvanlari, balik ve yumurtalari tutmadan once ve tuttuktan sonra mutlaka ellerinizi yikayin,
. Et ve sebzeleri kesinlikle ayni tahta uzerinde dogramayin,
. Meyve ve sebzeleri cok iyi yikayin. Her ne kadar vitamininin kabugunda oldugunu dusunseniz de, yetistirme asamasinda kullanilan kimyasal maddeleri tamamen ortadan kaldirmak icin tek yol meyvelerin kabuklarini soyarak yedirmektir. Yedirdiginiz meyvelerin organik oldugundan emin olmadikca bu basit kurali uygulayin,
. Bebeginizi beslemeden once ellerinizi yikamayi ihmal etmeyin

Hiç yorum yok: