28 Nisan 2007 Cumartesi

Hatasiz annelik olmaz!

Cocuklara diledikleri gibi davranma ozgurlugunu verseniz, onlarla asla basa cikamazsiniz. Siki bir disiplin uygulamaya kalksaniz bu kez de cocuklarin tepkisi cok buyuk olur. Peki disiplin konusunda bir orta yol bulunamaz mi? Emin olun, hatalarin ne oldugunu bilirseniz, hatasiz annelige bir adim daha yaklasmis olursunuz.



1- Cocugu cok fazla ovmek ya da onu ovguden yoksun birakmak

Cocugunuz kirli giyeceklerini ortada birakmayip, kirli sepetine koymustur. Aman efendim, bu ne buyuk bir basari! Cocugunuz dunyanin en iyi cocugu. Boyle bir evlada sahip oldugunuz icin dunyanin en mutlu annesisiniz.

Cocuklarin yaptiklari siradan islerin, harikalar yaratmakla es anlam tasimasi, cok yanlistir. Cocuk, bundan sonra ne yapsa annesinden ovgu almak isteyecektir. Ovgu bagimlisi olmasi, onu ilerde sikintiya sokacaktir.

Buna karsilik cocugun gercekten onemli bir isi basarmasina, annenin pek de itibar etmemesi., kucuk yurekte derin bir yara acabilir. Ne yapsa, annesinin gozune giremeyecegini dusunerek umutsuzluga kapilir.

2- Cocuklara ‘kucuk yetiskin’ muamelesi yapmak

Son yillarda, cocuklarin karsisina gecip onlarla ciddi ciddi tartismalara girismek moda oldu. Bazi pedagoglara gore, cocugu yetiskin muamelesi yapmak onun kisiligini gelistirmesine yardimci oluyor. Ama bazi pedagoglar da bu tezin tam tersini savunuyorlar.

Ornegin cocugun ‘Terminator’ filmini izlemesine karsi cikiyorsunuz. Onunla bu konuda hararetli bir tartismaya girmenizin bir anlami olmaz. Cocuga, kendi fikrinizi kabul ettiremezsiniz. Ama, cocugunuza herhangi bir neden aciklamadan bu filmi izlemesine izin vermeyeceginizi soyleyebilirsiniz.

Asiri derecede demokratik davranmak, cocuklari simartmaktan baska bir ise yaramayabilir.

3- Belli bir disiplin programina sadik kalmak

Cocuklariniza nasil bir disiplin uygulayacaginiza karar vermeden once, cocugun yasini degil, kisiliginin ozelliklerini dikkate almalisiniz. Ayrica cocuklara her zaman ayni ceza uygulanirsa, zamanla buna bagisiklik kazanirlar ve cezanin bir anlami kalmaz. Cocuga verilecek ceza, yasina ve kisiligine uygun olmali.

Su hatayi yapan cocuga (yasi ne olursa olsun) su ceza verilmeli formulunu lutfen aklinizdan cikarin. Hata yapan cocugun yola getirilmesi icin her zaman degisik yontemlere ihtiyac vardir.


4- Ceza vermekten kacinmak

Aslinda disiplinin amaci, cocugu cezalandirmak degil ona bir seyler ogretmektir. Fakat cocugun hatali davranislarinin bir cezasi olmazsa, yaptiklarinin hata oldugunu anlayamaz. Bu nedenle, cocuk hatalarinin bedelini ceza ile odemeli.

Ama ceza denilince cocugun canini acitmak, ondan intikam almak ister gibi davranmak elbette yanlistir. Diyelim ki cocugunuzu sofraya cagirdiniz ve kucuk afacan oyunu birakip sofraya gelmedi. Bu durumda ona tekrar tekrar seslenmek ya da tehdit etmek yerine susup beklemek en dogru hareket olur.

Cocugunuz karni acikip sofraya geldigi zaman da yemegini soguk soguk yemek zorunda kalmali. Cezalandirma yonteminizde cocugun sucuna uygun ceza secmeye ozen gosterin.

5- Psikolog rolu oynamak

Kucuk kiziniz, erkek kardesinin oyuncaklarini tekmeleyip, bagira cagira kardesinden nefret ettigini soyluyor. Siz kiziniza bir psikolog edasiyla sorular soruyorsunuz: ‘Hayatim, ne oldu? Kardesin sana bir kotuluk mu yapti? Neler hissettigini bana anlat’ seklinde konusmaya kalkisirsaniz, hicbir yere varamazsiniz.

Cocuklar, annelerini karsilarinda oldugundan farkli biri olarak gormekten hic hoslanmazlar. Annenin bu yaklasimi, cocugun ofkesini daha da artirir. Anne, cocugunun karsisinda kararli bir tutum icinde olmalilar. Annenin ustunlugunu fark eden cocuk caresiz kalip tutumunu degistirecektir.

Hiç yorum yok: