28 Nisan 2007 Cumartesi

Bebek ve cocuklarda zaturreye dikkat

Bebek ve cocuklarda zaturreye dikkat

Saglik Bakanligi, aileleri, bebek ve cocuklarda olume yol acan zaturre hastaligi konusunda uyardi.

Aciklamada, Turkiye'de bir yas alti bebek olumlerinin buyuk bir bolumunun, zaturre sonucu gerceklestigi vurgulandi.

Zaturre kaynakli olumlerin onemli bir kisminin, erken teshis, uygun antibiyotik ve zamaninda yapilan tedaviyle onlenebildigi de belirtildi.

Aciklamada dunyada her yil bes yasin altinda yaklasik 12 milyon cocugun zaturre sebebiyle hayatini kaybettigi vurgulandi:

''Yuksek yasam standartlarina, etkin antibiyotiklere, gelismis yogun bakim ve destek tedavilerine ragmen, zaturre hastaliginin gorulme sikligi ve yol actigi olumler bir cok enfeksiyon hastaliginin aksine giderek artiyor.

Ulkemizde 1 yas alti bebek olumlerinin buyuk bir bolumu, onlenebilir bir hastalik olan zaturre sonucu gerceklesiyor.

Bu nedenle Saglik Bakanligi olarak, bebeklerin zaturreden korunmasi amaciyla, dusuk dogum agirlikli olarak dogmalarinin onlenmesi, yeni dogan bakiminin iyilestirilmesi, bebeklerin anne sutuyle beslenmelerinin saglanmasi, asiyla korunabilir hastaliklara karsi asilama programinin eksiksiz uygulanmasi konularinda onemli calismalar yapiyoruz.''

Atesi varsa dikkat!

Grip hastaliginin zaturre olusumuna zemin hazirladigina dikkat cekilen aciklamada, bebek ve cocuklarin saglik kurulusuna goturulmesinde yasanan gecikmelerin, anne sutunden mahrum olmalarinin, sigara icilen bir ortamda
bulunmalarinin, beslenme bozukluklari ile kotu cevre kosullarinin basit enfeksiyonlari kolaylikla zaturreye donusturebildiginin alti cizildi.

Ailelere, bebek veya cocuklari oksuruyorsa ve atesi de varsa, vakit kaybetmeden onu bir saglik kurulusuna goturmeleri onerilen aciklamada, zaturre hastaligi konusunda ailelere uyarilarda bulunuldu:

''Cocugunuzun burun tikanikligi varsa ve bu durum beslenmesini engelliyorsa burnunu temizleyin, ona bol su ve sivi gidalar verin.

Bebeklerinizi ise daha cok emzirin, odasini nemlendirin ve yaninda kesinlikle sigara icmeyin. Buyuk cocuklarinizi ise bir ogun fazla besleyin.

Bebeginiz veya cocugunuz zor ve hizli nefes aliyorsa, nefes alirken gogsu
cekiliyorsa, atesi yukseliyorsa, sivi gidalari alamiyor ve oksurugu devam
ediyorsa onu mutlaka bir saglik kurulusuna goturun.''

Anne sutunun bebekler icin mucizevi bir besin oldugu vurgulanan aciklamada, bebeklerin dogar dogmaz emzirmeye baslanmasi, bebeklere ilk alti ay sadece anne sutu verilmesi ve altinci aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmenin iki yasina kadar surdurulmesinin, bebekleri sayisiz hastaliklardan korudugu ve anne sutuyle beslenen bebek ve cocuklarda zaturre hastaliginin yol actigi olumlerin dusuk duzeyde gerceklestigi de belirtildi.

Hiç yorum yok: