28 Nisan 2007 Cumartesi

Ayip seyler soruyorsa

Cocugunuz cinsel konularla ilgili soru sormaya mi basladi? Telasa kapilmayin. Uzmanlar, "Her cocuga yasina uygun sekilde cevap vermek gerekiyor" diyor.

Cocuk cinsel konularla ilgili soru sormaya basladiginda pek cok aile ne cevap verecegini bilemez. Neyi ne kadar anlatmasi gerektigini de. Bebeklerin duyarak degil gorerek ogrendigini belirten Bahcesehir Koleji Rehberlik Uzmani Birsen Ozkan, "Bu nedenle ana-babalar, cocuklari daha bebekken, onlari farkinda olmadan tavirlariyla egitmeye basliyorlar" dedi. Iste Ozkan'in tavsiyeleri...

Ilk bebeklikte farkli cinste kardesleri birlikte yikayarak dogal yoldan gozlem yapmalari saglanir. Cocugun 'Ben nereden dogdum?' sorusu dogru olarak yanitlanmali.

Daha sonra, annesinin karnina nasil girdigini merak eden cocuga babanin rolu gercekci ve en sade bicimiyle anlatilmali.

Okul oncesi donemde verilmesi gereken onemli bir bilgi de bedeninin ona ait oldugu ve yabancilarin dokunmasina izin vermemesi gerektigidir.

Ilkokul caginda cinsellikle ilgili merak uykuya yatar. Ancak 4. ve 5. siniflara gelinince, kizlar erkeklerden ortalama iki yil daha erken olmak uzere hizli buyume dedigimiz on ergenlik cagina girerler. Bu degisim basladiginda kiz cocuklarina bedenlerinde ne tur degisikliklerin olacagi anlatilmali.

Erkek cocuklara bedenlerinde olacak degisiklikler, bosalma gibi konular anlatilmalidir.

Hiç yorum yok: