28 Nisan 2007 Cumartesi

"BiRaKiN CoCuKLaR NoRMaL DoGSuN"

Son yillarda bebeklerin yuzde kirk kadarinin sezaryenle dunyaya geldigi ve bunun giderek arttigi yazilip,soyleniyor.Sizce bunun sebebi nedir?Sezaryen gereksiz yere mi yapiliyor?Dogum icin sezaryeni mi tercih etmeliyiz?

Eskiden insanlar dogarak dunyaya gelirlerdi.Gunumuzde artik cocuklarimizin neredeyse yariya yakini dogmuyor.Onlara dogma hakki tanimiyoruz.
Gebeligin son gunlerinde,anne-baba ile hekim oturup karar veriyorlar ve SEZARYEN adi verilen bir ameliyatla gebeligi sonlandiriyorlar.
Kuskusuz sezaryen,kimi durumlarda,gerek anne karnindaki cocuk icin ve gerekse gebe icin hayat kurtarici bir mudahaledir.Ancak bu mudahaleye,az sayida (ortalama beste bir) gebede ihtiyac duyulur.Oysa gunumuzde,hem anneler hemde kadin dogum uzmanlari,sezaryeni cok kolay tercih ediyorlar.Bu nedenle,olmasi gereken oranin cok uzeriinde bebek sezaryenle dunyaya geliyor.

"INSANLAR DOGARLARDI"
Sezaryen olagandisi bir mudahaledir.Cerrahi bir ameliyattir.Ustelik,gebelige bagli cesitli degisimler gecirmis bir organizmaya uygulaniyor.Bundan dolayi,hem anesteziye bagli olarak islem sirasinda ve hem de ameliyat sonrasi donemde ciddi komplikasyonlar gelisebiliyor.Sezaryen sirasinda;anne olumleri 4-6 kat,bebek olumleri ise 3 kat daha fazla goruluyor.
Oysa,dogum fizyolojik bir olaydir.Insanlar dogarlar(di),buyurler ve olurler.Organizma icin dogum; yemek yemek,su icmek,uyumak gibi olagan bir durumdur.Dogumun,dogumu yasamanin,gebe ve cocuk uzerinde,belki de tam olarak bilmedigimiz etkileri soz konusu.
Kadin dogum uzmanlariyla bu durumu konustugumuzda ,gebelerin sezaryeni tercih ettiklerini soyluyorlar.Sanirim dogum sancisi cekmekten duyulan korku,bu tercihte rol oynuyor.Hekimler ise dogumu dogrudan yonetemedikleri icin sezaryeni tercih ediyor olabilirler.Gecenin bir yarisinda dogum sancilari baslayabiliyor.Oysa,sezaryeni ne zaman yapacaginiza siz kara veriyorsunuz.

"BURCLAR BILE SAIBELI"
Aslinda bu durum,insanin ehillestirilmesi surecinin dogum oncesinde baldigini gosteriyor.Artik bebeklerin ne zaman dunyaya gelecegine disaridan birileri karar veriyor.Bundan dolayi, gunumuzde burcunuza da (astroloji) saibeyle bakmak gerekiyor.
Insanoglu sinir tanimaz hirsiyla,nasil ki bugune kadar ormanlari kesip yok etti,kimi hayvanlarin neslini kuruttu,denizleri kirletti,ozonu deldi,topragi betonlastirdi......Gunumuzde de bunun bir adim otesine gidip,sadece dogaya mudahaleyle yetinmiyor, gelecek kusaklarin dogma hakkini elinden aliyor.

Siz dogarak dunyaya gelenlerdenseniz,bunun kiymetini bilin.Ve tibbi bir zorunluluk olmadikca , cocugunuzun dogma hakkini elinden almayin.

Hiç yorum yok: