28 Nisan 2007 Cumartesi

"BaSaRi IcIN DuZeNLi......."

BASARI ICIN DUZENLI UYKU SART..

"Cocuklarda Uyku Saatlerinin Duzenlenmesi"
Her 3 cocuktan 1'i uyku sorunuyla karsi karsiya....Couu cocuk geceleri sik sik uyanir,fakat bu durum ailede sikinti ve strese neden olur.Cocuklarinizin gece uykusunu almalari gunluk hayatlarini daha saglikli,basarili ve enerjili gecirmeleri acisindan onemlidir.Bunu saglayabilmek icin dogru davranislari dogru zamanda yapmaniz yeterli olacaktir.
"YAPMANIZ GEREKENLER"
Cocuklariniza duzenli bir uyku programi yaratin.Fakat bu programlari yaratirken yaslarinida goz onunde bulundurun.Ornegin 2-3 yasindaki cocugunuz kendi uyku planini kendi yapamaz,ama ilkokul cagina gelmis cocuk eger plan kurmasini ve uygulamasini kucuk yasta ogrenmisse,bunu kendiside ayarlayabilir.Unutmayin ki,onlarin hem fiziksel hem de biyolojik gelisimleri icin uyku onemli bir etkendir.
Cocugunuzun yasina gore gece uykuya rahat dalabilmesi icin gereken ortami saglayin.Bu,kucuk cocuklarda herhangi bir oyuncakken,daha buyuk cocuklarda yanan bir isik bile olabilir.Eger cocugunuz cok kucukse onu uyutmak icin yatagina koyup odadan ciktiginizda terk edilmislik hissi duyabilir.Bunu hissetmemesi icin belirli araliklarla yanina gidip onu terk etmediginizi gosterin.
Her cocugun seyretmekten keyif aldigi programlar vardir,fakat bunlarin bazilari gece gec saatlerde olabilir.Bu programlari seyrederlerse uykularini alamayacaklarini ve ertesi gun yorgun olduklari icin okuldan verim alamayacaklarini onlarin anlayacagi bir dilde anlatin.
Onunla konusurken onun hislerinide anladiginizi ona yansitin.Cocugunuzla yatmadan once vakit gecirin.Cocugunuzun yasi her ne olursa olsun,sicak,yakin ve kisisel ilgiye her zaman ihtiyac duyacaktir.
Belli bir uyku saati belirleyin ve almis oldugunuz karari uygulamakta kararli ve istikrarli olun.
Cocugunuzun odasina televizyon veya bilgisayar tarzi seyleri koymamaya ozen gosterin.Bu onun uykusunu ve dikkatini dagitmaktan baska ise yaramaz.
Cocugunuzun okul duzeni belirlendiginde,onu duzenli sekilde yemege ve uyumaya tesvik edin.Ne kadar tutarli ve mantikli bir duzen hazirlarsaniz,cocugunuzun gelisimine o kadar katkida bulunmus olursunuz.
Onu her gece duzenli bir saatte yatirin ve bundan once de duzenli bir uyku oncesi rutini ayarlayin (uyku saatinin geldigini belirterek tuvalete gondermek,dislerini fircalamasini hatirlatmak ve ona bir masal okumak gibi)....
Genellikle cocuklar anne-babalarinin sinirlarini zorlamayi sevrler ve nereye kadar gidebileceklerini gormeyi isterler.Bu her konuda oldugu gibi yatma konusunda da gecerlidir.Her cocuk uyku vakti geldiginde "birazcik daha oturmak" isteyecektir.Cok ozel bir durum olmadigi surece rutininizi bozmayin.Almis oldugunuz kararlarin arkasinda durmaya ozen gosterin.
Yatmadan once seyrettigi seylere dikkat edin.Siddet iceren seyler seyretmesi,onun uykuya dalmasini guclestirebilir.

"PEKI YA KUCUK COCUKLAR"
Cocugunuz uykuya dalsin diye onu kucaginiza alip sallamayin,cunku gece uyandiklari zaman ayni ilgiyi gormedikleri icin uykuya dalmalari daha zor olacaktir.
Cocugunuzunyasina gore onun yatagina sevdigi ve deger verdigi bir oyuncagini koyun.Bu onun kendi kendini rahatlatmasinda yardimci olacaktir.
Cocugunuzun agzinda biberonla uyumasina izin vermeyin.Bu ona kisa sureli bir rahatlama kazandirip uykuya dalmasina yardimci olsada ileride ciddi dis ve agiz problemlerine yol acabilir.

Hiç yorum yok: