28 Nisan 2007 Cumartesi

Erken yatmak buyutuyor!




Aksam belli bir saatte yatan cocuklarin buyume hormonlarinin duzenli calistigi ve gelismeyi etkiledigi ogrenildi.


Selcuk Universitesi Meram Tip Fakultesi Cocuk Sagligi Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Hasan Koc, cocuklarda buyume hormonunun saat 22.00 ile 02.00 arasinda daha fazla salgilandigini, bu nedenle gelismenin daha hizli olmasi icin cocuklarin erken yatirilmasi gerektigini belirtti.

Koc, yaptigi aciklamada, cocuklarin gelisimine dogru beslenme kadar uyku duzeni ve uyuma saatlerinin de onemli etki yaptigini anlatti. Cocugun saglikli bir sekilde gelismesinde buyume hormonlarinin duzenli bir sekilde salgilanmasinin onemine isaret eden Koc, aksamin belli saatlerinin uykuda gecirilmesinin, buyume hormonlarinin duzenli salgilanmasinda onemli etkisi oldugunu ifade etti.

Koc, cocuklarda buyume hormonunun saat 22.00 ile 02.00 saatleri arasinda daha fazla salgilandigini vurgulayarak sunlari kaydetti: 'Gelismenin daha hizli olmasi icin cocuklarin erken yatirilmasinda buyuk yarar vardir. Cunku buyume hormonlari, vucut hareketsizken, yani enerji harcamadigi zamanlarda daha duzgun bir sekilde salgilanir.

Buyume hormonlari 22.00 ile 02.00 saatleri arasinda salgilandigi icin, cocugun bu hormonlardan daha fazla yararlanabilmesi icin erken yatmak buyuk onem tasiyor. Cocuklar genellikle daha fazla televizyon seyredebilmek icin gec yatma egiliminde oluyor. Ancak, fazla televizyon seyretmek zaten gelisme cagindaki cocugun goz sagligi icin zararlidir."

Cocuklarinin erken yatmasinin saglanmasinda ailelerine buyuk gorev dustugunu belirten Koc, cocuklara erken yatma aliskanligi kazandirilmasi gerektigini anlatti. Koc, buyumeyi duzenleyen ve hizlandiran Omega 3 iceren takviye maddelerin aksam saatlerinde verilmesinin, vucuda yararini artiracagini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: