28 Nisan 2007 Cumartesi

Bebege yapilan masaj boy uzatiyor...........

Bebege yapilan masaj boy uzatiyor



Masaj yaparken bebegin keyfi mutlaka yerinde olmali

Ege Universitesi'nde gerceklestirilen bir arastirmada, bebeklere dogumunun 15'inci gununden itibaren uygulanan masajin boy ve kilo artisi sagladigi, uykuyu duzenledigi ortaya cikti.

Ege Universitesi Hemsirelik Yuksekokulu ogretim uyesi Prof.Dr. Zeynep Conk yonetiminde Ars.Gor. Hatice Bal Yilmaz tarafindan yurutulen dokuz ay sureli doktora arastirmasinda bebek masajinin faydalari incelendi.

Bornova Osmangazi Seher Sukru Ergil Saglik Ocagi'na gelen 60 bebek ve anneleri uzerinde yurutulen arastirma, bebeklerin evlerinde de surduruldu.

Ailelerinin demografik ozellikleri, gelir duzeyleri, dogum sekli, cocuk sirasi, emzirme sureleri gibi degiskenler dikkate alinarak 30 saglikli bebege masaj uygulanirken, ayni ozelliklere sahip 30 bebek de test grubu olarak secildi.

Uyku duzeni

Arastirma kapsamina giren masaj grubu ve kontrol grubu bebeklerin dorduncu ayin sonunda gunduz, gece ve 24 saatlik uyku surelerinde masaj grubu lehine anlamli bir farklilik goruldu.

Masaj uygulamasinin bebeklerin agirlik ve boy artislari uzerinde de olumlu etki yaptigi, erkek bebeklerin agirlik ve boy artisinda kizlara oranla daha etkili oldugu saptandi.

Daha aktif oluyorlar

Arastirmayi yuruten Ars.Gor. Yilmaz, masaj uygulanan bebeklerin digerlerine gore daha fazla cevreyle ilgili, aktif ve canli davranis sergilediklerini, eline verilen nesneleri agzina goturebilme ve hareket eden cisim ya da kisileri takip etme surelerinin daha erken gerceklestigini belirtti.

Yilmaz, "Sevgi dolu ve guven verici dokunuslar ve kucaklamalar bir bebegin saglikli gelisiminde ve anne-babasi ile daha saglikli bir etkilesim gelistirmesinde buyuk onem tasir. Bebek masaji da bu birliktelik icin essiz bir firsattir" dedi.

Nasil uygulaniyor?

Yilmaz, bebek masajinin, dogumu takip eden 15'inci gunden itibaren yapilabilecegini, ancak masaj icin hijyenik ortamla birlikte oda sicakligi ve masaji uygulayacak kisinin bazi kurallara uymasi gerektigini vurgulayarak sunlari soyledi:


Oda isisi bebegi usutecek kadar soguk ve terletecek kadar sicak olmamali.

_Oda, isik alan aydinlik bir ortam olmali.
_Masaj yapacak kisinin el hijyeni olmali, tirnaklari kesilmeli ve cilt rahatsizligi bulunmamali.
_Masaj yapacak kisi rahat bir pozisyonda olmali.
_Bebegin herhangi bir rahatsizligi, atesi, agrisi, yarasi olmamali.
_Bebegin cildi cok hassas oldugu icin bebek losyonu onerilebilir.
_Kucuk temiz bir havlu, yedek bir havlu ve yedek bebek bezi bulundurulmali.
_Bebegin masajina vucudun herhangi bir yerinden baslanabilir, ancak bebegin hoslandigi alan belirlendiginde bu bolgeden baslanmasi basariyi kolaylastirir.
_Yuz masaji yaparken ele herhangi bir sey surulmemeli.
Masaja mutlaka bir uzman kontrolunde baslanmasi onerilir.

Hiç yorum yok: