28 Nisan 2007 Cumartesi

"Cocuklarda kis ishaline dikkat!!"


Gaziantep Universitesi (GAZU) Tip Fakultesi Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Metin Kilinc, kis mevsiminin rotavirus hastaliginin sik goruldugu bir donem oldugunu soyledi.


Kilinc, rotavirus hastaliginin daha cok kusma, karin agrisi, yuksek ates ve ishalle kendini belli ettigini belirtti.

Bebeklik doneminde en sik ve ciddi ishal nedenlerinden birisi olan rotavirusun yol actigi hastaliginin, tedavi icin hastaneye yatmayi gerektirecek kadar ilerleyebilecegini ifade eden Kilinc, soyle konustu:

-Hastalik viruslu su ya da gidanin alinmasiyla bulasir. Iyi yikanmayan eller, bebek bakimi ve alt degistirme sonrasinda ellerin iyi yikanmamasi hastaligin bulasmasina neden olabilir.

Kis mevsimi rotavirus hastaliginin sik goruldugu bir donemdir. Kusma ve ishale yol acan hastaliktan korunmak icin yazin oldugu kadar kisin da hijyen kurallarina dikkat edilmeli.-

Kilinc, bagisiklik sisteminde sorun olmayan cocuklarda hastaligi cok daha kolay atlatabilecegini belirtti. Hastaligin tedavisinde ozellikle kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sivi ve tuzun yeniden alinmasinin buyuk onem tasidigini ifade eden Kilinc, soyle devam etti:

-Eger bu sekilde bebegin ya da cocugun sivi kaybetmesinin onune gecilemiyorsa ya da hastaligin belirtileri devam ediyorsa, hastayi hastaneye yatirarak kaybedilen sivinin damar yoluyla verilmesi saglanir.

Ozellikle cocuklari etkileyen bu hastaligin cocuklarin toplu olarak bulundugu yerlerde yayilma riski cok fazladir. Bu nedenle cocuklarin bulunduklari her ortamda hijyen kurallarina uymasini saglamak buyuk onem tasiyor.

Kilinc, ebeveynlerin yaz ishalini oldugu kadar kis ishalini de onemsemesi ve ishali uzun bir sure gecmeyen cocugu mutlaka doktora goturmesi gerektigini kaydetti.
.stit{background:FFFFFF; margin:1px; padding:1 0 1 10; border:1 solid #003366}.tit{background:CCCCCC; margin:1px; padding:1 0 1 10}

Hiç yorum yok: