8 Haziran 2007 Cuma

TV'den sağlıklı yaşam öğütleri

Sağlık Bakanlığı’nca, sağlıklı beslenme konusunda hazırlanan spot filmlerde yeterli ve dengeli beslenme, kahvaltı, yağ ve şeker tüketimi gibi konularda mesajlar verilecek.
Sağlık Bakanlığı’nca, sağlıklı bir yaşam için spot film hazırlandı. Televizyonlarda yayınlanması planlanan filmlerde, sağlıklı bir yaşam için şu önerilerde bulunuluyor: “Sağlığınız için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin”, “kahvaltı yapmaya özen gösterin, bol su için”, “ishal olan bebeğinizi daha sık emzirin”...

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce, toplumun beslenmeyle ilgili bilinçlendirilmesi programı kapsamında, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan ve 1 dakikayı aşmayan 15 spot filmin televizyonlarda yayınlanması planlanıyor.

Spot filmlerde, yeterli ve dengeli beslenme için mutlaka gerekli olan sebze ve meyvelerin gün içinde tüketilmesinin büyüme ve gelişmeyeyardımcı olduğu, deri, göz, diş ve diş eti sağlığını koruyucu olduklarına dikkat çekiliyor.

Yeterli ve dengeli beslenmek için sofrada çeşitli besinlerin bulunmasına özen gösterilmesi, değişik tür besinlerden gerektiği kadartüketilmesi mesajının da verildiği filmlerde, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğu, yetersiz ve dengesiz beslenmenin ise vücut direncini azalttığı, hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığı ve hastalıkların seyrini ağırlaştırdığı vurgulanıyor.

En önemli öğünün sabah kahvaltısı olduğu belirtilerek, güne istekle başlamak ve elverişli biçimde sürdürmek için kahvaltının öneminin büyük olduğuna işaret ediliyor.

Kalsiyumun kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında önemli rol oynayan bir mineral olduğu kaydedilerek, baştasüt ve süt yerine geçen besinler olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzelerin kalsiyumun zengin kaynağı olduğu anlatılıyor.

Su ve diğer içeceklerin vücudun su dengesinin korunmasındaki önemine işaret edilerek, yaşam için elzem olan suyun, temiz kaynaklardan sağlanmasının gerekli olduğu mesajı veriliyor.

Sağlıklı beslenme için katı yağlar, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların dengeli bir şekilde kullanılmasının gereğine dikkat çekilerek, şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketiminin vücut ağırlığının artmasına ve besin değeri yüksek besinlerin daha az tüketilmesine neden olduğu belirtiliyor.

Fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncı ile ilişkili olduğuna işaret edilen filmlerde, fazla alkol tüketiminin ise kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer sirozu gibi hastalıklara neden olabildiği vurgulanıyor.

Filmlerde, vücut ağırlığının denetimi için yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyle sürdürülen bir yaşam biçiminin seçilmesi gereğine dikkat çekilerek, boya uygun vücut ağırlığının dengede tutulmasının, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olduğu mesajı veriliyor.

YAĞ, ŞEKER, TUZ VE ALKOLDEN UZAK DURUN
Televizyon kanallarında yayınlanması planlanan “Sağlıklı yaşam için küçük bir mola” anonsuyla başlayan filmlerde şu önerilere yer veriliyor:
Sağlığınız için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin,
Yeterli ve dengeli beslenmek için farklı besinler tüketin.
Hayatın ritminin devamı için sağlıklı beslenin,
Yeterli ve dengeli beslen, sağlıklı ve uzun yaşa,
Kahvaltı yapmaya özen gösterin, çocuklarınıza kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın,
Kemik sağlığınızı kalsiyum içeren besinlerle koruyun,
Sağlıklı bir yaşam için su için,
Aşırı yağ ve şeker tüketiminden kaçının,
Aşırı tuz ve alkol tüketiminden kaçının,
Anemiden korunmak için demir yönünden zengin gıdaları tüketin, çay ve kahve alışkanlığını azaltın,
Vücut ağırlığının denetimi için yeterli, dengeli ve düzenli beslenin, düzenli olarak spor yapın,
Sebze ve meyveleri mutlaka önce bol su ile yıkayarak yiyin,
Şehir şebekesi dışında temin ettiğiniz suları mutlaka kaynatarak veya dezenfekte ederek kullanın,
Yemeklerden önce-sonra ve tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın,
İshal olan bebeğinizi daha sık emzirin ve bol bol su verin.

“TELEVİZYONLARDA AZ VE ÖZ MESAJ”
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, toplumda okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmaması nedeniyle vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda televizyonlarla “az ve öz” mesajlar verilmesinin amaçlandığını bildirdiler.

Bu amaçla bir dakikayı geçmeyen spot filmler hazırlandığını belirten yetkililer, bu filmlerin televizyon kanallarında yayınlanmasıkonusunda işbirliğine gidilmesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na(RTÜK) bir yazı gönderileceğini belirttiler.


Mavi forum

Hiç yorum yok: