8 Haziran 2007 Cuma

Kuduzdan aşısız kurtulan ilk örnek

ABD’de bir yıl önce aşısız halde kuduz hastalığına yakalanan bir kişi, giderek eski sağlığına kavuşuyor.
ABD’de bir yıl önce kuduz hastalığına yakalanan bir kişi, geçen yıl Noel’i yürüyemez ve konuşamaz bir halde hastanede geçirdikten sonra bu yıl 16 yaşında, ailesiyle birlikte hayatta kalabilmenin inanılmaz sevincini yaşıyor.

Aşısız halde kuduz hastalığına yakalanıp hayatta kalabilen dünyada bilinen tek örnek olan Jeanna Giese, bir yıl aradan sonra konuşma ve yürüme yeteneğini yeniden geliştiriyor, okul hayatına yeniden döndü vegelecek yıl da okulun voleybol takımına yeniden girmeyi ve sonra da üniversiteye gitmeyi planlıyor.

Giese’in 12 Eylül 2004’te, kilisede kuduz bir yarasa tarafından ısırıldıktan sonra hemen tedavi için başvurmadığı ve olaydan bir ay sonra hastalığın ağırlaştığı belirtildi. Doktorların henüz deney aşamasındaki ilaç kombinasyonlarını kullandığı bir çocuk hastanesine kaldırılan Giese’in, hayatını kurtarmak amacıyla bir hafta komaya sokulduğu ve komadan çıktıktan sonra da felçli olduğu kaydedildi.

Hastaneden, yaklaşık 11 hafta sonra 1 Ocak 2005’te tekerlikli sandalyeyle taburcu olan Giese, hastanede geçirdiği ilk haftalara ilişkin hiçbir şey hatırlamadığını belirtiyor.

Haftada üç kez, ikişer saat fizik tedavisi ve konuşma tedavisi görmeye devam eden Giese’in çok hızlı olmasa da koşmaya başladığı kaydedildi.

Giese’in tedavisini yürüten doktoru Rodney Willoughby, uyguladığı tedavinin tıp dergisi New England Journal of Medicine’in Haziran sayısında yayımlanmasından sonra hiç kimse tarafından uygulanmamasından hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Tedavinin dergide yayımlanmasından önce Hindistan ve Almanya’da denendiğini anlatan Dr. Willoughby, kimsenin Giese’in hayatını kurtaran tedaviyi uygulamaya çalışmaya istekli olmadığını, çünkü tedavide çok fazla yoğun bakım kaynağına gereksinim duyulduğunu kaydetti. Willoughby, dünyada her yıl insanlarda görülen yaklaşık 60 bin kuduz vakasının çoğunun bu tür kaynakları bulunmayan yoksul ülkelerde ortaya çıktığını ifade etti.

Sinir sistemine zarar veren kuduz hastalığı, normalde, hastalık semptomlarının gelişmesinin ardından bir hafta içinde ölümle sonuçlanıyor.


Mavi forum

Hiç yorum yok: