8 Haziran 2007 Cuma

Polen, binbir derde deva

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Değer, antibakteriyel özelliği olan polen ve propolisin, kalp damar hastalıklarının tedavisinde, tümör oluşumunun önlenmesinde, yeni hücrelerin oluşumunda etkili olduğunu belirlediklerini bildirdi.

Prof. Dr. Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Planlama
Teşkilatı (DPT) tarafından da desteklenen, Doğu Karadeniz'de üretilen
polen ve propolisin tıbbi özellikleri konusundaki araştırmayı
tamamladıklarını belirtti.

Polenin arıların çeşitli bitkilerden toplayarak, yiyecek
bulamadıkları mevsimler için depoladıkları zengin bir gıda, propolisin
ise arıların, ağaçların kabuk ve tomurcuklarından topladığı kovan
koruyucu bir reçine olduğunu anlatan Değer, ''Polen proteince zengin,
yağca fakir, vitamin ve mineraller yönünden ise D, K ve B12
vitaminleri hariç zengin sayılabilir. Propolis ise fenolik asitler,
çeşitli aromatik bileşikler, B kompleks vitamini, önemli mineraller ve
eser elementleri içerir'' dedi.

Prof. Dr. Değer, polenin kanser hücrelerinin artmasını önlediğini
belirterek, şunları söyledi:

''Yaptığımız araştırmada antibakteriyel özelliği de bulunan polen
ve propolisin eski hücrelerin atılarak, yerine yeni hücrelerin
oluşmasında, kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarının
tedavisinde, bazı kanser türlerine karşı tümör oluşumunun
önlenmesinde, iltihaplı hadiselerin tedavisinde etkili olduğunu
belirledik.''

Değer, sağlıklı yaşam için yetişkinlerin günde 7-8 tatlı kaşığı,
çocukların ise bu miktarın 1/3'ü kadar polen yemesinin önerildiğini
bildirdi. Polenin sabahları aç karnına yenmesi gerektiğine dikkati
çeken Değer, ayrıca yılda bir kez polen kürü yapılmasının da faydalı
olacağını kaydetti.

-FAYDALARI ÖĞRENİLDİKÇE SATIŞI 11 YILDA 1250 KAT ARTTI-

Eski Trabzon Arıcılar Kooperatifi Başkanı Avni Haliloğlu, polenin
tıbbi özellikleri konusunda yapılan bilimsel çalışmanın ardından
faydalarının çok daha iyi anlaşıldığını ve satışının arttığını
belirterek, ''1994'de Trabzon'da 8 kilo polen üretilirken, bu yıl bu
rakam 10 tonu aştı. Bu, bal satışlarını da olumlu etkiledi'' dedi.

Polenin, kovanın girişine konan ve ''polen tuzağı'' adı verilen
levha yardımıyla arıların ayaklarından toplandığını ifade eden
Haliloğlu, şunları söyledi:

''Polen pek çok vitamini birarada bulunduruyor. 1 çay kaşığı
polende 100-120 bin polen hücresi bulunuyor. Her polen hücresi bir
çiçeği meydana getirecek yapıtaşına sahip. Vitamince çok zengin olan
polenin kanser hücrelerinin oluşumunu önlediği ve pek çok hastalığa
iyi geldiği bilimsel çalışmalarla ispatlandı.''

Haliloğlu, kilosu 38 bin YTL'ye satılan polenin başta tedavi
amaçlı olmak üzere, yeterli ve dengeli beslenme ile vitamin olarak
tüketildiğini kaydetti.

Mavi forum

Hiç yorum yok: