Sporcuların fazla miktarda yağ ve protein tüketmeleri zayıflık, şişmanlık, kalp-damar hastalıklarına, karaciğer ve böbreklerin aşırı yorulmasına ve kalsiyum atımına neden oluyor.
Spora yeni başlayanlarda fazla protein alımı kas kütlesini artırırken karbonhidratın azalması veya tükenmesi kronik yorgunluğa, sakatlanmalara yol açabilir...
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanlarınca sporcuların performansında beslenmenin etkisi başlıklı rapor hazırlandı. Raporda, sporcuların performansında, genetik yapının, beslenme alışkanlığının ve antrenmanının etkili olduğu, enerji ve besin öğelerigereksinimlerinin yaş, cinsiyet ve yaptıkları spor dalına göre farklılık gösterdiği kaydedildi.
Rapora göre, yiyeceklerle sağlanan enerji alımının uzun süre yetersiz veya fazla olması halinde vücudun dengesi bozuluyor, bu gibi durumlarda zayıflık - şişmanlık ve kalp- damar hastalıkları gibi problemler ortaya çıkabiliyor.
Enerji gereksinimi günlük 2000-5000 kalori arasında değişiyor ve çok yoğun antrenman yapan sporcularda (günde 4-5 saat antrenman yapan) daha yüksek düzeylere çıkıyor.
TEMEL ENERJİ KAYNAĞI “KARBONHİDRATLAR”
Sporcuların alması gereken besin maddeleri içinde karbonhidratları çok önemli bir yer tutuyor ve vücuda enerji veriyor. Kaslarda depolanan karbonhidratların çok azalması veya tükenmesi kronik yorgunluğa, sakatlanmalara ve yaralanmalara yol açabiliyor.
Yağlar ise enerji sağlamanın yanında, yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımlarını sağlıyor ve enerji kaynağı olarak kullanılıyor.Yağ tüketiminin artması durumunda, karbonhidrat tüketimi azalıyor ve bu durum şişmanlık ve kalp-damar hastalıklarının oluşmasına neden olabiliyor.
Karbonhidrat alımının uygun seviyede tutulması için özellikle diyetle doymuş yağ içeren mayonez, kaymak, tereyağı, margarin, cips gibi besinlerin ve yağda kızartmaların tüketilmemesi öneriliyor.
Proteinlerin de egzersiz süresince enerjiye katkısının çok az olduğu belirtilen rapora göre, spora yeni başlayanlarda fazla protein alımı kas kütlesinde artışa neden oluyor. Fazla alınan protein vücuttan sıvı atımını arttırarak suya olan ihtiyacın artmasına, karaciğer ve böbreklerin aşırı yorulmasına ve kalsiyum atımına neden oluyor.
EGZERSİZDEN 24 SAAT ÖNCE SIVI ALINMALI
Öte yandan düzenli ve dengeli beslenen sporcunun ayrıca vitamin-mineral kullanmasının performansı arttırmada etkisinin olmadığı belirtilen raporda, diyetle yetersiz kalsiyum tüketiminin, düşük kemik mineral yoğunluğuna ve stres kırıklarına neden olduğu kaydedildi.
Uzmanlara göre, demir içeren besinlerin yetersiz tüketimi, kanda oksijen taşınmasını zorlaştırdığından sporcunun çabuk yorulmasına ve performansının düşmesine neden oluyor.
Sporcuların, egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda sıvı tüketmesi gerekmediğine dikkat çekilen raporda, egzersizden önceki 24 saat içinde bol miktarda sıvı tüketilmesi, egzersiz başlangıcında ve sırasında 15-20 dakika aralıklarla 150-350 ml. ve sonrasında da idrarın rengi açıklaşıncaya kadar sıvı alınması gerektiği belirtildi.
Sporculara önemli uyarılarda bulunulan rapora göre, hiçbir koşulda aç olarak antrenmana veya müsabakaya başlanılmamalı, müsabaka-antrenman öncesinde mideyi rahatsız edecek aşırı yağlı yiyecekler tüketilmemeli, egzersizin hemen sonrasında yeterli karbonhidrat alınmalı ve vitamin-mineral-kreatin gibi ergojenik ürünleri kullanmadan önce doktor ve diyetisyene danışılmalı.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder