Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Kalp Damar Hastalıklarını Önleme Projesi Türkiye Koordinatörü Doç. Dr. Bülent Görenek, kalp hastalarının ilaç alır gibi antioksidan vitamin ya da mineral almalarının yararı olmadığını söyledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ÖğretimÜyesi de olan Doç. Dr. Bülent Görenek, koroner kalp hastalarının beslenmesinde sorun bulunmadığı sürece antioksidan vitamin ya da minerallerin doğal yolla, besinlerle alınması gerektiğini belirtti.
Tüm vitaminlerin ve antioksidanlar ile Omega 3 yağ asitlerinin dengeli beslenildiği sürece besinlerden alınabildiğini anlatan Doç. Dr. Görenek, şöyle konuştu:
“Yapılan araştırmalar, antioksidanların, vitaminlerin ya da Omega3 yağ asitlerinin ilaç gibi ilave olarak alınması kalp hastalarında ekbir yarar sağlamadığını ortaya koymuştur. Selenyum, çinko gibi minerallerin doğal olmayan yollardan almasının kalbe ek bir yararı yoktur. Yani kişi (ben üzüm çekirdeği yiyeyim, balık yağı içeyim, çinko, selenyum ya da bazı vitaminleri ve antioksidanları hap şeklindealayım bunlar beni koroner arter hastalığından korur) diye düşünürse yanlış yapar.”
PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLATIR AMA KALP KRİZİNDEN KORUMAZ
Kalp krizinden korunmak için yaşam biçiminin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Görenek, şöyle devam etti:
“Vitamin, mineral ve antioksidanların ilaç olarak alınması belki kişiyi psikolojik olarak rahatlatır ama kalp krizinden korumaz. Hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek yoktur. Hekim olarak bizim bile telaffuzunda zorlandığımız minarelerin ilaç gibi hastalara tavsiye edilmesi doğru değildir. Kalp hastalarına önerdiğimiz yaşam biçimi değişiklikleri son derece açık ve nettir. Bunlar, bol yeşillik ve meyve sebze, bol balık eti. Yağsız tavuk etini kırmızı ete tercih eden bir diyet, katı yağlardan ve hamur işerinden uzak kalmak, sigara içmemek ve düzenli spordur.”
Doç. Dr. Görenek, bunları yapmayan kişilerin işin kolayına kaçarak “Ben şu antioksidanı, selenyumu, çinkoyu mutlaka besinlere ek olarak almalıyım. Bunlar beni koroner arter hastalığından korur” düşüncesinin doğru olmadığını ifade ederek, bunların kişinin kendisinikandırmasının yanı sıra para ve zaman kaybı olduğunu kaydetti.
Kalp hastalıklarında zaman kaybının neticesinin kalp krizi olduğunu bildiren Doç. Dr. Görenek, bu bakımdan “magazin yönü ağır basan arayışlar” yerine bilimsel veriler çerçevesinde yaşam biçimi değişiklikleri yapmanın, düzenli hekim takibinde kalmanın kalp hastasıiçin şart olduğunu sözlerine ekledi.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder