Gripten kurtulmak için mönüde turp ve dolmalık biber olmalı
Bazı gıdalar var ki hastayken onların sofranızda bulunması iyileşme sürecinizi de etkileyebiliyor. Eğer gripseniz, mönünüzde bir kase tavuk suyuna çorba, dolmalık yeşil biber, yaban mersini, hardal, yaban turpu ve kızılcığın olmasında yarar var
Clinica Medikal Direktörü Aile Hekimi Dr. Eren Eroğlu, evde grip tedavisiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Grip tedavisi olurken hangi aşamada mutlaka ilaç kullanmak gerekir? Her grip olan hasta mutlaka doktora gitmeli midir?
Grip bilindiği gibi standart antibiyotiklerin öldüremediği virüs denilen mikroorganizmalar ile ortaya çıkar. Bu nedenle hafif seyreden vakalarda sadece istirahat ve biraz destek ile vücudun hastalığı yenmesi beklenebilir. Gerekiyor ise basit ağrı kesici ateş düşürücüler ve konjesyon giderici ilaçlar ile destek yapılabilir. Fakat bu tedbirlere rağmen hastalık belirtileri azalmıyor ve genel durum kötüleşiyor ise bir doktora başvurup; 'onun belirleyeceği ilaçları kullanma zamanı gelmiş' demektir.
KENDİNİZİ BİRAZ İZOLE EDİN
Gribin ailenin diğer fertlerine bulaşmaması için ne yapmalı? İş yerinde grip olan birinin bulaşıcı olmasını engellemek için ne yapmalı?
Aynı evde yaşayan ya da aynı iş yerinde çalışan insanlardan birisi hasta olunca 'diğerlerine hastalık geçme riski artmış' demektir. Bilindiği gibi grip en çok direkt temas ile bulaşmaktadır. Bu nedenle ellerin sık yıkanması, aynı tabak bardak gibi eşyaların kullanımının kesilmesi, fiziksel temastan uzak durulması önemlidir. Hasta kişinin hapşırıp öksürürken kağıt mendil ile temizlenmesi önemli bir bulaşma yolunu kesecektir. Ama en önemlisi hasta kişinin diğerlerine hastalığı geçirmemek için virüs yaydığı birkaç gün kendini diğerlerinden izole etmesidir.
Hiç içilmemesi ve yenilmemesi gereken besinler var mı?
Komplike olmamış gribin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkisi fazla değildir. Bu yüzden aşırı alkol alımı ve sigara dışında özellikle kaçınılması gereken bir şey yoktur.
Grip olunca insanlar nedense hep patates haşlaması yerler. Bu doğru bir grip mönüsü mü?
Enfeksiyon hastalıklarında önemli olan yeterli sıvıyı almak ve bedeni yormadan yüksek enerji sağlar. Enfeksiyon hastalıklarında eğer mide-bağırsak tutulumu yoksa özel bir diyet kısıtlaması da yoktur. Buna karşılık bazı gıdaların hastalığın iyileşmesinde faydası olduğu kesindir. Ateşin yüksek olduğu dolayısıyla terlemenin ve su kaybının fazla olduğu enfeksiyon hastalarında ağız yoluyla sıvının yerine konması için bol miktarda su ve sulu gıdalar içilmelidir. Kolay sindirilecek gıdalar tercih edilmelidir. Sindirmek için fazla uğraşmaya gerek olmayan gıdalar, karbonhidratı ve şekeri yoğun olan basit karbonhidratlar, komposto içsin, makarna yesin, pilav yesin. Portakal suyu da kızılcık şerbeti de içebilir.
Grip ve soğuk algınlığı tedavisi, genellikle belirtileri gidermeye yönelik ilaçlarla yapılıyor. Bizim kendi kendimize evde yapabileceğimiz bir şeyler yok mu?
Bunların başında
grip ve soğuk algınlığında tedaviye ne zaman başlanması gerektiği gelir. İster inanın ister inanmayın; yaşadığınız o can sıkıcı belirtilerin bir kısmı, doğal iyileşme sürecinin bir işareti ve savunma sisteminin hastalıkla mücadele ettiğinin kanıtıdır. Meselâ ateş, bedeninizin mikropları normalden daha sıcak bir ortamda öldürmeye çalışması nedeniyledir. Normalden daha sıcak bir ortam mikropları öldüren proteinlerin kana daha çabuk ve etkili yayılmasını sağlar. Dolayısı ile orta dereceli bir ateşe bir iki gün tahammül ederseniz, daha çabuk iyileşirsiniz.
İSTİRAHAT EN İYİ İLAÇ
Grip olan kişi daha sıcak bir ortamda mı kalmalı?
Vücudu sıcak tutup istirahat etmek ona tüm enerjisini hastalıkla savaşmaya yöneltme fırsatı verir. Bir battaniyeyi üzerinize çekip yatmak yapacağınız en doğru harekettir. Bununla birlikte içeceğiniz sıcak içecekler tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olur, susuz kalıp kurumanızı engeller, boğazınızı yumuşatır. Eğer burnunuz ve boğazınız tıkalıysa gece rahat bir uyku uyuyamazsınız. Papatya, nane ve kuşburnu gibi bir bitki ile hazırlanan çayın içine bir tatlı kaşığı bal katıp tatlandırın; eğer içki içiyorsanız dört çorba kaşığı konyak ekleyin, içmiyorsanız yarım limon sıkın. Bunu yatmadan önce sıcak olarak içmek sizi rahatlatacaktır. Bu içeceğin oda ısısına gelmiş halini gargara için de kullanabilirsiniz. Sıcak buharlı bir duş almakta üst solunum yollarını rahatlatarak, kaslarınızı gevşeterek iyileşmenize yardımcı olur.
SEVGİ DOLU BİR ÇORBA
Grip nedeniyle tıkalı olan bir burnu açmak için evde neler yapılabilir?
En doğrusu sümkürürken bir burun deliğini tıkayıp diğerini fazla zorlamadan temizlemektir. Bunun yanında tuzlu su ile burnun temizlenmesi hem tıkanıklığı açar hem de virüs ya da bakterileri ortamdan uzaklaştırır. Tuzlu su şöyle hazırlanabilir; 1 su bardağı ılık suyun içine yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat eklenir. Eritildikten sonra sıra ile her iki burun deliği bir damlalık veya burun pompası yardımı ile yıkanır.
Tavuk suyuyla yapılan çorba gerçekten grip için ilaç etkisi yapar mı?
Tavuk suyuna sıcak çorbanın grip tedavisindeki hikmeti sıcak olmasından, sulu olmasından, kolay sindirilebilmesinden, içinde bol miktarda değerli besinin bulunmasından gelir. Ama en önemlisi; annemiz ya da eşimiz tarafından o hastalık halinde en ihtiyaç duyduğumuz sevgi ve ilgiyle hazırlanmış olmasından gelir.
Ekinezya'nın bir etkisi var mı?
Ekinezya şifalı bitkiler arasında yer alır. Soğuk algınlığı, grip, orta kulak iltihabı, öksürük ve bronşit gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarında, fiziksel dayanıklılığın arttırılmasında, gribal enfeksiyonlara karşı daha kolay ve hızlı bir savunma sağlanmasında faydalı olduğuna dair görüşler vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder