30 Mayıs 2007 Çarşamba

Sebzeler çiğ yenildiklerinde daha yararlı


Sebzelerin vitamin deposu olduğu ve taze, çiğ ya da az pişmiş yenildiklerinde gerçek yararı sağladıkları kaydedildi. Sebzelerin gücünü araştıran Reçete Dergisi, hangi vitamin ihtiyacı için hangi sebzelerin yenilmesi gerektiğini yeniden hatırlatttı.

Yapılan araştırmaya göre; sebzelerin isimleri ve yararları şöyle:

Bezelye: Bezelyenin kansızlığı gideren özelliği var. Kan kanserine karşı koruyucu. Ayrıca kabızlığı da gideriyor.

sivri biber: Bol beta karoten, C, P ve K vitaminleri içeriyor. Bunlar da iştah açıyor, sindirimi güçlendiriyor. K vitamini kanın pahtılaşma özelliğini arttırıyor.
Brokoli: Değerli bir besin. Bol beta karoten içeriyor. Beta karotenin yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığı belirtiliyor. Brokoli ayrıca B1 ve C vitamini deposu. Kalsiyum, kükürt, potasyum, selenyum da içeriyor.

Domates: Kanserden koruyucu bir sebze olarak biliniyor. C ve E vitaminleri içeriyor. Zengin bir potasyum kaynağı. Çok az miktarda tuz içerdiği için uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor.

Enginar: Karaciğer ve kalbin en iyi dostu. Enginar kanı temizliyor, yorgunluğu gideriyor, vücuda dinçlik veriyor. Havuç: Kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, kabızlık giderici, karaciğeri güçlendirici bir sebze. Havuçtaki beta karoten gözleri ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Ispanak: Demir yönünden zengin, diğer yapraklı sebzelere göre daha çok protein içeriyor. Salata olarak da yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor. Özel enzimi ile kabızlığı giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor.

Karnabahar: Fosfat ve potasyum içeriyor ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan maddeler bulunuyor. Vitamin ve mineraller açısından da zengin olan karnabahar zihinsel fonksiyonları da güçlendiriyor.

Kereviz: Kereviz, iç salgı ve özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırıyor. Sinir yorgunluğunu önlüyor. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor. Zayıflamak isteyenlere de öneriliyor.

Lahana: Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizme hastaları için de çok faydalı olduğu biliniyor. Kansızlığı gideriyor, kansere karşı da etkili.

Maydanoz: Maydanoz, dünyadaki en besleyici yiyeceklerden biri ve demir deposu. Kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamininden faydalanılması için taze yenmesi öneriliyor. Bir tutam maydanoz günlük C vitamininin çoğunu karşılıyor. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım ediyor. Kan şekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karşı da koruyucu.

Marul: Bol miktarda çeşitli mineralleri içeren marul, sinirleri yatıştırıp, iyi uyku veriyor. Yemekten önce salata şeklinde yenen marul, şeker hastalarının kandaki şeker seviyesini düşürüyor. Kadınlarda adet dönemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağlıyor. Marul suyu yüze sürüldüğünde ergenlik sivilcelerini gideriyor.
Sarımsak: Sarımsak şifa amaçlı olarak en çok kullanılan sebzelerden biri. Tansiyonu düşürüyor. Kan pıhtılaşmasını azaltıyor. Kötü kolesterolü düşürüyor. Bazı mide kanserlerini önlüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Salatalık: Kanı temizliyor. Karaciğer ve böbrekleri çalıştırarak vücuttaki ödemi çözüyor. İçerdiği bol kükürtle kanı temizliyor.


Mavi forum

Hiç yorum yok: