30 Mayıs 2007 Çarşamba

‘Aþý olmak orucu bozmaz’

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ahmet Altıner, yazılı açıklamasında, müdürlüğe bağlı 1. basamak sağlık kuruluşlarında her yıl yapılan aşılama programlarının bu yılkı uygulamalarında, bir bölüm aşılamaların Ramazan ayında yapılmasının, bazı veli ve öğrencilerde "aşının orucu bozup bozmadığı yönünde tereddütler yarattığını" belirtti.

Aşının, çocukları ölüm veya sakatlıkla sonuçlanabilecek pek çok hastalıktan korumaya yarayan, genelde zayıflatılmış hastalık mikrobu veya hastalığa neden olan mikrobun parçacıklarını içeren, ağızdan damla şeklinde veya iğne ile uygulanabilen koruyucu maddeler olduğunu hatırlatan Dr. Ahmet Altıner, aşı ile korunabilir hastalıklardan her yıl ülke genelinde 1 yaşın altında 12 bin çocuğun öldüğünü vurguladı.

Altıner, Sağlık Bakanlığı tarafından, sağlık ocakları ve ana çocuksağlığı dispanserlerinde difteri, boğmaca, tetanos (DBT-Karma Aşı), çocuk felci, verem, kızamık ve Hepatit B hastalığına karşı aşı uygulamasının doğumdan sonraki 2. ayda başlamak üzere ücretsiz olarak yapıldığını ifade etti.

Bu hastalıklara karşı aşılanmayan çocuklarda, ağır hastalık tabloları veya ölümler görülebildiğini, bu nedenle çocukların aşılarının zamanın ve eksiksiz yaptırılması gerektiğini dile getiren Altıner, şunları kaydetti:
"Müdürlüğümüze bağlı 1. basamak kurumlarımızda her yıl olduğu gibi bu yıl da aşılama programları başladı. Program çerçevesinde ilköğretim 8. sınıflarda difteri, tetanos ve hepatit aşıları yapılmayabaşlandı. Her sağlık ocağının farklı zamanlarda yaptığı bu aşılamalar,8. sınıf ilköğretim okulu öğrencilerine aşı programının başlaması nedeniyle ramazan ayı içinde yapılmıştır ve halen aşılar yapılmaya devam etmektedir. Ancak, bazı velilerden ve öğrencilerden aşının orucu bozduğuna dair şikayetler almaktayız. Aşının ya da iğne yaptırmanın orucu bozmayacağına dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yazılı açıklamaları vardır. Açıklamada, (iğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar) denilmektedir. Öğrencilerimizin hastalıklardan korunması vedaha sağlıklı bir nesil için aşılarını yaptırması gerekmektedir."

Mavi forum

Hiç yorum yok: