Ellerinizdeki Hassasiyet Ekzama Mı?
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr.Canan Savaş, bazı kişilerin ellerinin daha hassas olduğu için kolayca kuruyup, çatlayıp, pullandığını belirterek, su, sabun, deterjan ve temizlik maddelerinin deriyi en sık tahriş eden ajanlar olduğunu söyledi. Dr. Savaş, ekzamanın, özellikle ev kadınları, ahçılar, temizlik işçileri ve elleri su ile fazla temas eden kişilerde görüldüğüne dikkat çekti.
Alerjen sonradan gelişebilir
Dr. Savaş, "Ellerde kuruluk, soyulma, parmak izlerinde silinme,çatlaklar, sızlama şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca bazı maddeler hassas kişillerde allerji yapabilir. Allerji, tahriş olmuş deride daha kolay oluşur. Çok kaşıntılı, sulantılı, kızarık döküntüler gelişebilir. Allerjik el ekzemaları daha çok mesleğe bağlı olarak özel maddelerin teması sonucu ortaya çıkar. İnşaat işçilerinde çimentoya, kuaförlerde saç boyalarına, sağlık personelinde eldivenlerde bulunan latekse karşı alllerji gelişebilir. Kişide daha önce yıllarca böyle bir allerji olmayabilir" dedi.
Korunma ve tedavi
Ekzemanın korunma ve tedavisinde en önemli nokta tahriş edici allerjik maddelerle teması önlemek olduğunu vurgulayan Dr. Savaş, şöyle sıraladı;
* Su ve deterjan gibi maddelerden kaçınılmalı.
* Ellerin hangi sıklıkta ıslandığı çok önemlidir. Ellere sabun ve deterjan teması en fazla günde bir kaç kez olmalıdır.
* Eldiven kullanmak beklenildiği kadar yarar sağlamaz. Elleri terletir. Ciltte soyulmalar olabilir. Bazı kişiler için eldiven içindeki maddeler alllerjik olabilir.
* Pamuk astarlı eldivenler tercih edilmelidir.
* Eller terlemeden eldivenler çıkarılarak havalandırılmalıdır.
* Cildin yıkama ile kaybettiği doğal yağların yerine konması çok önemlidir. Kullanılan ticari el kremleri parfüm ve tahriş edici başka maddeler içerebilir. Yalnızca doktorun önerdiği ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler suyla her temas sonrası ve cilt kuru hissedildikçe ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır.
* Aşırı sıcak ve soğuk sudan kaçınılmalı, ılık su tercih edilmelidir.
* Taze meyve ve sebzelerin öz suları da şikayetleri arttırabilir. Bunlarla doğrudan temastan kaçınılmalıdır.
*Allerjik bir maddenin temasından şüpheleniliyorsa bu madde deri testleri yapılarak saptanmaya çalışılır.
* El ekzeması tedavisinde en çok kortizonlu kremler kullanılır. Ekzemanın çeşidine göre ek tedavi ajanları mevcuttur. Tedavinin yan etkiler de göz önüne alınarak doktor kontrolünde yapılması gerekir.
* Hastalığın tekrarlamaması için hastanın korunma yöntemlerine uyması gerekir.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder