30 Mayıs 2007 Çarşamba

Aİds'e Her Dakİka 1 Kurban...

BM Çocuk Fonu (UNICEF) Başkanı Ann Veneman, dünyada her dakikada bir çocuğun AIDS yüzünden hayatını kaybettiğini bildirdi.

New York'ta basın toplantısı düzenleyen Veneman, AIDS'ten en çok etkilenen ülkelerin bir kısmında ortalama ömrün 60'lardan 30'lara düştüğünü, bu ülkelerde 18 yaşına gelmenin artık orta yaş dönemine girmek anlamına geldiğini söyledi.



Dünyada 15 milyon çocuğun AIDS yüzünden ebeveynlerinden en az birini ya da her ikisini kaybettiğini tahmin ettiklerini ifade eden Veneman, yardıma ihtiyaç duyan bu çocuklar ve ebeveynlerinin ancak çok küçük bir kısmının bu yardımı alabildiklerini kaydetti.

UNICEF'in AIDS'le ilgili yeni girişimini tanıtan HIV/AIDS Bölümü Şefi Peter McDermott ise girişimin, AIDS'in anneden çocuğa geçmesini önlemeyi, pediatrik tedavi sağlamayı ve virüsten etkilenen öksüz çocuklara yardım etmeyi amaçladığını ifade etti.

Girişimin, acil yardıma ihtiyaç duymalarına rağmen, kadınlara verilen yüzde 10'luk hizmet oranını 2010 yılında yüzde 80'e çıkarmayı hedeflediğini kaydeden McDermott, doğuştan HIV virüsü taşıyan bebeklerdeki ölüm oranını ise yarı yarıya azaltmayı amaçladıklarını belirtti.

Her yıl 600 bin bebeğin HIV virüsüyle doğduğu ve bu bebeklerden 500 bininin 1 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği bildiriliyor. McDermott, yılda 10 dolara mal olan basit Co-trimoxazole yöntemiyle bu bebeklerin yüzde 15'inin bir yaşından önce ölmesinin önüne geçilebileceğine işaret etti.

Önleyici tedbirler geliştirecek girişim aracılığıyla 4 ila 15 yaşındaki çocuklar arasında virüs kapma oranının yüzde 25'e düşürülmesinin ümit edildiği, girişimin 5 yıl içinde bu konuda yardıma ihtiyaç duyan çocukların yüzde 80'ine ulaşmayı amaçladığı da ifade edildi.

(AA)


Mavi forum

Hiç yorum yok: