30 Mayıs 2007 Çarşamba

Alternatif tedaviler bütün ağrılara deva mı?

Ülkemizde ağrı tedavisinde; akupunkturdan bitkisel ilaçlara, hipnozdan bioffeedback'e kadar kullanılan çeşitli yöntemler var. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri için 'her derde deva' olduğunu söylemek doğru değil

Akupunktur hangi tip ağrılarda tedavi yöntemi olarak kullanılabilir?
Her tip ağrıda kullanılabileceği ileri sürülse de, bu düşünce yanlıştır. Çinli hekimler ameliyatta da kullanmaktadır. Ancak batıda bu konuda yeterli başarı sağlanamamıştır. Özellikle migren tipi baş ağrılarında, akut ve kronik gerilime bağlı bel ağrılarında, çeşitli adale ağrılarında iyi sonuç verebilir. Akupunkturun ağrı kontrolünde bir yeri vardır. Ancak bu yer, ileri sürüldüğü gibi yüzde yüz başarıya ulaşılan bir yer değildir. Ancak hasta iyi seçildiği ve tedavi doğru uygulandığı taktirde, geçici sürelerle etkili olabilecek bir yöntemdir.

Akupunktur her ağrıda uygulanabilir mi?
Bu konuda çeşitli dernekler ve hekimler açıklamalar yapar. Bu durum haksız kazanç kaynaklarının doğmasına da yol açar. Akupunktur bir tedavi yöntemidir ama her tedavi biçimi gibi sınırları vardır. Her hastalığa karşı bir panzehir değildir. Böyle gösterilirse bilim dışına çıkılmış olur. Her tedavi yönteminde yüzde 50'lere varan psikolojik destek vardır. Bu nedenle, birçok hastalık hekimin iyi niyeti, iyi bakım ve destekle çözümlenebilmektedir. Akupunktur yalnızca psikolojik etkiye sahip bir yöntem değildir. Bu şekilde değerlendirilmesi yanlıştır. Ancak akupunkturun yalnızca psikolojik etkisinden yararlanmak da, son derece hatalı ve kısa vadeli bir yaklaşım biçimidir.

Hipnozla ağrı tedavisi yapılır mı?
Hipnoz ağrı kontrolünde kullanılabilir. Hipnoz ile ağrı ortadan kaldırılamaz. Hastanın ağrı algılamasında değişiklik meydana gelir. Yani, hasta ağrıyı hisseder ama canı yanmaz. Hipnoz hem ağrı kontrolü, hem de hastanın kendi kendine ağrısını kontrol edebilmesi için kullanılabilir. Hipnoz yalnız psikolojik kökenli ağrılarda değil, kanser ağrılarında bile kullanılabilir. Doğum ağrıları için de kullanılabilmektedir. Hipnoz bilimsel sınırlar içinde kullanıldığı taktirde tıpta yeri vardır. Ne yazık ki, spekülatif amaçlar için de uygulanabilmektedir.

Ağrı kontrolü için bitkilerden yararlanılabilir mi?
Gerçekte tıpta kullanılan bütün ilaçlar bir zamanlar bitkilerden elde edilen ürünlerin doğal ya da sentetik türevleridir. Bu anlamda, bitkiler tıpta kullanılabilir. Ancak bir bitki özünün ilaç olarak kabul edilebilmesi için çok uzun bir süreç ve deneyler gereklidir. Önce hayvan deneyleri ile bunların uzun süreli sonuçları göz önünde bulundurulup, daha sonra gönüllü insanlar üzerinde yapılan çalışmaların ardından, bitkiler ilaç haline gelebilmektedir. Batı ülkelerinde bir bitkinin ilaç haline gelebilmesi ve tıbbın hizmetine verilebilmesi için yaklaşık 7-8 yıllık bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu da bitkilerin gelişigüzel kullanılamayacağını ve ciddi çalışmaların önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde ne yazık ki çok ciddi hastalıklarda bile, gerekli bilimsel süreçlerden geçirilmemiş birçok bitki kullanılmaktadır. Böyle girişimlerin zararlı sonuçlarının hemen ortaya çıkmayabileceği, zararlı etkilerin ortaya çıkmasının yıllar alabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

İnsan, ağrısını kendi kendine kontrol altına alabilir mi?
İnsan, ağrısını kendi kendine önemli ölçüde kontrol altına alabilir. Özellikle doğu kültürlerinde ateş üzerinde yürüyen, vücudun çeşitli bölgelerine şişler sokan insanlar vardır. Son yıllarda tıpta önemli ilerlemelerden birisi; vücudun ağrılı uyaranı kendi kendine kontrol edebilmesi için bir sistemin varlığının saptanmasıdır. Bu sistem, çeşitli hormonlar ve kimyasal maddelerin salgılanması ile harekete geçmektedir. Vücut daha önce de belirtildiği gibi, morfine benzer maddeler salgılamaktadır. Bu maddelerin normal düzeyin üstüne çıkması, ağrının azalmasını sağlar.

Biofeedback ve gevşeme eğitimi nedir?
Bu yöntem hastanın ağrısını kendi kendine kontrol altına alabilmesi için geliştirilen, elektronik cihazların kullanılması ile uygulanan bir yöntemdir. Bel ağrıları ve gerilim tipi baş ağrılarında kullanılabilir. Hasta kaslarını gerdiği zaman ses ve ışık artar, gevşettiği zaman hem ses ve ışık azalmakta, hem de hasta hangi pozisyonda ağrısının azaldığını öğrenmektedir. Daha sonra gevşeme eğitimi eklenerek, hastanın evde ağrısını kontrol altına alması öğretilir.

Yoga, meditasyon gibi yöntemler ağrıyı kesebilir mi?
Bunlar insanın kendi kendine hakimiyetini sağlamaya yönelik tekniklerdir. İnsan vücudunun belirli bölümlerini eğitmek anlamında da alınabilir. Bu yöntemlerle beyin üzerinde hakimiyet kurulmaya çalışılır. Yoga ve meditasyon gibi yöntemler ağrı kontrolünde kullanılabilir.

Mavi forum

Hiç yorum yok: