30 Mayıs 2007 Çarşamba

Hurma kan þekerini tetikliyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, hurmanın aşırı tüketimi halinde sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, diyabet hastalarına haftada sadece 3 adet hurma yeme izni verdiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Murat Sert, bünyesindeki şeker oranı diğer meyvelere oranla daha fazla olan hurmanın gereğinden fazla tüketilmesi durumunda kan şekerini yükselttiğini anlatarak, "Örneğin, 100 gram elma içerisinde bulunan 12 gram karbonhidrat oranı, 20 gram hurma ile eşdeğer. Yani hurma, elmadan 5 kat daha fazla şeker içeriyor. Özellikle diyabet hastalarının hurmayı fazla yemesi, şeker komasına girmelerine neden olabiliyor" dedi.

Doç. Dr. Sert, hurmanın bilinçli tüketilmesi durumunda ise faydalı olduğunu, halsizliği ortadan kaldırdığını söyledi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serpil Ayyaz da, hurmanın diyabet hastaları için tatlı kadar zararlı olabileceğini belirterek, özellikle Ramazan'da aşırı hurma tüketimi nedeniyle hastanelerinin acil bölümleri ve servislerine gelen hastalar olduğunu bildirdi. Ayyaz, 100 gram hurmada 274 kalori bulunduğunun gözardı edildiğini, bu nedenle diyet programları bozulan hastalarına yeniden program hazırladıklarını söyledi.

Mavi forum

Hiç yorum yok: