2 Mayıs 2007 Çarşamba

Diyet hakkinda dogru bildigimiz yanlislar

Internet, gazete ve dergilerdeki yazilar, beslenme ve diyet hakkinda onerilerle dolu. Peki bu bilgilerin ne kadari yanlis, ne kadari dogru? Iste, en sik karsilasilan bilgiler ve dogru bildigimiz yanlislar.

Beslenme ve Diyet Uzmani Esra Kurtulus, en cok sorulan sorulari yanitlarken, dogru oldugunu sandigimiz yanlislari da duzeltiyor
.


Ekmek kizartilinca kalorisi azalir mi?

"Ekmegimizi kizartmak veya kurutarak gevrek haline getirmek kalorisini azaltmaz, icerdigi B grubu vitaminlerinin azalmasina neden olur. Ekmegin kizartilmasi veya gevrek haline getirilmesi, icerdigi suyun da buharlasmasina neden olur" diyen Kurtulus, bu nedenle kizarmis ekmegin cok fazla tuketilmesini onermiyor.

- Karbonhidrat ve protein ayirma metodu dogru mu?
Gazete ve dergilerde sikca yer alan karbonhidrat-protein diyetini duymayan kalmadi. Acaba bu diyetin asli nedir? Gercekten bu yontemle saglikli kilo verilebilir mi? Esra Kurtulus'un verdigi bilgiye gore, yiyecekleri besin bilesimlerine gore sadece karbonhidrat veya sadece protein kaynagi olarak ayiramayiz. Ornegin protein kaynagi olarak bilinen et, karbonhidrat ve yag da icerir. Ayni sekilde karbonhidrat kaynagi olarak bilinen pirinc pilavi da hem karbonhidrat hem protein hem de yag icerir.
"Diyet yaparken her zaman dikkat edilmesi gereken en onemli nokta, vucudun bir gunde almasi gereken karbonhidrat, yag, protein gibi besin ogelerinin her ogunde birarada, dengeli olarak tuketilmesidir" diyen Kurtulus, "Zayiflarken, diyetiniz sizi bazi besinlerden yoksun birakmamali, yanlis beslenme aliskanliklarinizi duzeltme yonunden guclu olmalidir. Bu sekilde hazirlanan diyetlerle vermis oldugunuz kilolari geri almazsiniz. Unutmayin, bilincsizce yapilan diyetlerle sagliginiz tehlikeye girebilir. Ayrica, dengesiz diyet ile verilen kilolar tekrar ve hatta daha fazlasi ile geri alinmaktadir" uyarisinda bulunuyor.

- Sabahlari ac karnina limonlu ilik su icmek zayiflatir mi?

Bu soruyu "Hayir" diyerek yanitlayan Beslenme ve Diyet Uzmani Kurtulus, soyle devam ediyor:
"Biz beslenme uzmanlari, sabah ac karnina su icilmesini tavsiye ederiz. Ancak bunun zayiflama ile bir ilgisi yoktur. Burada amac, 8-9 saat gibi bir sureyi uykuda geciren vucudu gune hazirlamaktir. Tipki sabahlari yuzumuzu yikamak gibi. Limon, tok tutucu bir besindir. Ancak limonlu suyun yag eritme gibi bir ozelligi yoktur."

- Haslanmis patatesin kilo aldirmadigi dogru mu?

Kurtulus'a gore bu da yanlis bir bilgi. Haslanmis orta boy bir patateste 70 kalori bulundugunu, yani bir dilim beyaz ekmek ile ayni kaloride oldugunu belirten Kurtulus, "Eger patatesi kizartirsak kalorisi daha da artar. Ancak, 'haslanmis patates kilo aldirmaz' demek de dogru degil" diyor.

- Fazla yaglarin idrarla atilmasi icin kekik, sinameki, maydanoz gibi bitkileri kaynatip suyunu icmek dogru mu?

"Kekik, sinameki ve maydanoz suyunun yaglari vucuttan attigina dair yanlis bir inanis var" diyen Kurtulus, ekliyor:
"Bu bitkiler, bagirsaklarin calismasina yardimci olur ve diyetlerde sikca karsilasilan kabizligi onler. Ancak, yaglari vucuttan idrar yolu ile attiklari bilgisi yanlistir."

- Sut ne kadar cok kaynatilirsa o kadar cok mikrop olur mu?

Esra Kurtulus'un verdigi bilgiye gore, vitamin ve mineral deposu olarak bilinen sutu asiri kaynatmak, icermis oldugu vitaminlerin azalmasina neden olur. Bu nedenle pastorize veya sterilize olmayan sutu kaynatirken, kabardiktan sonra 4-5 dakika daha surekli karistirilmali ve hemen sogutmaliyiz. Pastorize veya sterilize olan sutleri ise kaynatmaya gerek yok.

- Sabahlari cig yumurta icmek vucuda dinclik verir mi?

Cig yumurta tuketiminin, bilinenin aksine bazi vitaminlerin vucutta kullanilmasini engelledigini belirten Kurtulus, "Bu nedenle, cocuklarinizin sabah kahvaltisi icin yumurtayi pisirmenizde fayda var. Cig oldugu kadar, fazla pisirerek tuketilen yumurta da pek saglikli sayilmaz. Bu nedenle, en saglikli yumurta kivami, kayisi yumusakligi dedigimiz, sarisi tok ve etrafinda yesil halka bulunmayanidir. Sarisi etrafinda yesil bir halka olusmus ise, yumurtanizi fazla pisirmissiniz demektir" diyor.

- Yogurdun yesil suyu zararli m?

Esra Kurtulus bu soruyu, "Yogurt, zamanla yesil bir su salar. Bu nedenle kimimiz bu yesil suyun zararli oldugunu dusunup dokeriz. Oysa yogurtta bulunan vitaminler, ozellikle de B12 vitamini, bu yesil suya karisir. Yogurdun suyunu ayirarak hazirlanan suzme yogurt da bilinenin aksine, normal yogurda kiyasla daha az vitamin icerir. Bu nedenle, yogurdu uzerinde olusan yesil su ile karistirarak tuketiniz" seklinde yanitliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmani Esra Kurtulus'tan son bir tavsiye daha:
"Gazete ve dergilerde okudugunuz veya bir arkadasinizdan duydugunuz bilgileri, diyetisyene danismadan uygulamayin."




Hiç yorum yok: