2 Mayıs 2007 Çarşamba

Az Ye Cok Yasa

Insan omru, son 140 yildir durmadan uzuyor. Uzun omur icin biyolojik sinir yok ama uzun yasamak icin az yiyip, ekmek ve makarnadan kacinmak sart.

ABD'de yayinlanan Science adli bilim dergisinde cikan makaleye gore, Berkeley Universitesi'nden Prof. John Wilmolth baskanligindaki arastirma heyeti, son 140 yil icinde insan omrunun uzamaya devam ettigini saptadi.

Prof. Wilmoth "Bu arastirma insan omrunun uzamasi acisindan biyolojik sinir olmadigini gosterdi. Gelecek kusaklar daha uzun yasayabilecek" dedi. Uzmanlara gore uzun omrun onundeki en buyuk engel ise, alkol ve nikotin tuketiminin ucuncu dunya ulkesi kadinlari arasinda yayginlasmasi.

Yine ayni dergide yeralan habere gore, ABD'nin Boston Kenti'ndeki MIT Universitesi'nin arastirmasinda, cok yiyenlerin daha erken oldugu saptandi. Uzun yasamak icin az yemeyi tavsiye eden bilimadamlari mumkun oldugunca az karbonhidrat (ekmek, makarna, pilav) alinmasini, bol sebze, balik ve beyaz et yenmesini oneriyorlar.

Ideal beslenmenin gunde 1700 kaloriden olustugunu soyleyen bilimadamlari "O zaman 120 yasina kadar bile yasayabilirsiniz" diyorlar.

Hiç yorum yok: