2 Mayıs 2007 Çarşamba

Bu diyet tabak tabak yerken kilo verdiriyor

Bu diyet tabak tabak yerken kilo verdiriyor

Koca bir butu avuclayip bir siyirista bitiren Tas Devri insanlarinin aslinda bizden cok daha saglikli oldugunu biliyor musunuz? Cunku 10 bin yil oncesinden bugune genlerimiz cok az degisirken, yiyeceklerin icerigi tamamen farklilasti ve bu da modern insani hasta etti! Iste bu ilkeyle olusturulan Tas Devri diyeti hem zayiflatiyor, hem de iyilestiriyor.

Dunyada uygulanan Tas Devri diyetinin Turk versiyonunu olusturan Prof. Dr. Ahmet Aydin, onerdigi diyet konusunda sorularimizi yanitladi:

* Tas devri diyeti tamamen orijinal bir diyet mi, dunyada baska hicbir yerde kullanilmiyor mu?
Bu diyet, dusuk sekerli diyetlerin tipik orneklerinden bir tanesi. Atkins diyetine benziyor ama aynisi degil. Biz bu diyeti Turk yemeklerine, beslenme aliskanliklarina ve beslenme duzenine adapte ettik. Bu diyetin yaraticisi Amerika'da Prof. Loren Cordain isimli bir bilim adami. Ben sadece onun ekolunu, dusuk sekerli diyet formulleriyle birlestirerek, diyeti Turklestirdim.

* Bu diyetin avantaji ne?
Bu aslinda bir beslenme duzenidir, etkisini birkac haftada gosterir. Kilonuz fazlaysa, ideal kendi kilonuza kavusuyorsunuz. Beslenme yetersizliginiz varsa, kilo aliyorsunuz. Surekli acikma durumu da ortadan kalkiyor.

* Yasakli besinler var mi?
Diyetin genel bazi ilkeleri var. Mesela iki beyaz hatta mumkunse uc beyazin hic yenmemesi ya da cok az tuketilmesi gerekiyor.

* Siz de uyguluyor musunuz?
Ben dort yildir uyguluyorum. Sasirtici saglik sonuclari elde edebilmek mumkun. Bizim diyetimizde; eger midede anotomik bir neden yoksa, reflu neredeyse tamamen yok oluyor. Saciniz dokuluyorsa unsuz, sekersiz bir diyet yaparak bundan kurtuluyorsunuz. Kronik birtakim hastaliklar uzerinde neredeyse ilac etkisi yapiyor.

* Porsiyon kisitlamasi var mi?
Biz insanlara, 'doyuncaya kadar yiyin' diyoruz; 'patlayana kadar degil.' Hicbir zaman kalori saydirmiyoruz cunku bu insan dogasina aykiri bir sey. Kimse 'ben su kadar kalori yiyorum' diye hesaplayamaz. Dusuk yagli diyetler daima basarisizliga mahkumdur. Diyetin icinden yagi cikartirsaniz, sekeri artiracaksiniz demektir. Ve bu sekerler de cogu zaman rafine edilmis oldugundan, hizla emiliyor. Bu da surekli bir hipoglisemi emilimine girmenize neden oluyor. Surekli yemek yeme ihtiyaci hissediyorsunuz. Bunu dizginleyemezsek tansiyon ve sismanlik gibi hastaliklar ortaya cikiyor.

* Bu diyette eti mi fazla yiyecegiz?
Atalarimizi ornek almak zorundayiz. Eti mi yokse sebze ve meyveyi mi daha fazla yiyeceginize siz karar vereceksiniz. Insanlarin yuzde 70 kadari protein tiplidir yani etoburdur; bunlar eti, sebzelere gore biraz daha fazla yerler. Bazi insanlar vardir ki bunlar da tam vejetaryen degildir ama sebzeyi daha fazla yiyip, proteinli gidalari az yerler. Herkesin kendi vucudununun sesini dinlemesi gerekli. Protein tipli bir insana yogun sebze yedirirseniz, onun sagligi iyi olmayabilir. Isterseniz bunlari belirleyen testler de var.

* Kac ogun yemek gerekli?
Bu diyette istediginiz kadar yiyebiliyorsunuz. Ogunleri 3 ya da 4 de olabilir. Ancak bu diyetin onemli bir parcasi; butun yiyeceklerinizin yarisini sabahleyin yemeniz gerektigi. Gunluk ogun miktarinizi yiyeceklerinizi alti parcaya bolun ve uc parcasini sabah yiyin. Iki parcasini oglen yiyin, en zayif kismini aksam yiyin. Ve uykudan birkac saat once birsey yemeyin. Birakin vucudunuz tamir mekanizmasini calistirsin. Sindirim isiyle vucut ugrasirsa, gerekli bakimini yapamaz.

* Diyetin diger diyetlerden farki ne?
Dogala donmek! Kirmizi et oneriyoruz, beyaz et degil. Tereyagini sofralara koymak istiyoruz. Gunde en az 8 bardak su var; hem de musluk suyu. Tursu, boza, sirke var. Tatli yok ama cikolata var. Bunlarin nasil ve hangi duzen icinde yenilecegini, bu arada nelerden uzaklasmamiz gerektigini size uzun uzun anlatacagim.

Hiç yorum yok: