23 Nisan 2007 Pazartesi

Yasli baba adaylarina sperm uyarisi...

Spermin genetik kalitesi yasla birlikte bozuluyor. Ileri yasta baba olmak, cocuklarin basta cucelik olmak uzere, bazi genetik kusurlarla dunyaya gelme riskini artiriyor.

WASHINGTON - ABD Bilimler Akademisi�nin yayin organinda yayimlanan arastirmaya gore, yas ilerledikce spermin genetik kalitesi dusuyor. Bilim insanlari, dunyada ileri yaslarda baba olan erkeklerin sayisinin artmasiyla yaslanmanin ureme kabiliyeti uzerindeki etkilerini arastiriyor.

Uzmanlara gore, dunyada 35-49 yaslari arasinda baba olan erkeklerin sayisi 1980 yilindan bu yana yuzde 40 civarinda artti. 30 yasin altinda baba olan erkeklerin sayisi ise yuzde 20 oraninda azaldi. Arastirmayi yuruten Lawrence Berkeley National Laboratory uzmani Andrew Wyrobek, ileri yaslarda baba olmayi bekleyen erkeklerin hem cocuk sahibi olmakta zorlanacagini, hem de cocuklarinin diyabet ve diger genetik sorunlarla dogacagini gosterdigini belirtti. Arastirma, erkeklerin de kadinlar gibi, ureme yeteneklerini tedrici sekilde kaybettiklerine isaret ediyor� dedi.

Hiç yorum yok: