23 Nisan 2007 Pazartesi

Erkek CInsel Organlarinin Yapisi Ve ISlevI



Distan bakildiginda, erkek cinsel organlari; penis ve er bezlerinden (testisler) ibarettir. Er bezleri, skrotum dedigimiz torba seklinde bir deri ile sarili olarak penisin iki yaninda sallanirlar. Buyukluk ve bicimleri farkli olabilir, biri daha asagida veya daha kucuk olabilir. Er bezleri, erkeklik hormonlarinin ve spermlerin yani erkek ureme hucrelerinin yapildigi yerdir. Her er bezinde uretilen sperm hucreleri, epididim dedigimiz bir demet olusturur, birer sperm kanali (vas deferens) ile prostat bezine gelir, burada sperm hucreleri meni keseleri (vesikula seminalis) ve prostat bezinde uretilen meni denilen yardimci sivilarla karisarak bosalma kanallari ile penise iletilir. Penis, bas, govde ve taban bolumlerinden olusan kemiksiz bir organdir. Disini cevreleyen deri, ince, duyarli ve esnektir. Bu gevsek deri dokusuyla kapli penisin buyuk kismi, sungersi doku ve kan damarlari sebekesinden olusur. Cinsel uyarilma sirasinda, bu damarlarin kanla dolmasi sonucu penis buyur ve sertlesir. Sekilde de goruldugu gibi, penisin icinde uzanan uretra; hem idrar hem de ureme yollarinin bosaltim kanalidir. Bu kanal penis basindan ufak bir delikle disari acilir. Erkek cinsel istek duydugunda, bedensel veya psikolojik bir engel yoksa, duzenli fizyolojik olaylar halinde cinsel yanit olusur. Cinsel uyarilma sirasinda, bedensel degisiklikler olur; kan dolasimi hizlanir, kalp atimi ve kan basinci yukselir, solunum hizlanir, kas gerginligi artar. Cinsel organlarin durusu degisir, penis icindeki damarlar kanla dolar, penis buyur ve sertlesir. Cinsel etkinlik sureci boyunca, cinsel istek azalmasa da, sertlesme zaman zaman azalabilir, kaybolabilir, cinsel uyarilma devam ederse penis yeniden sertlesir. Bu sirada erkek sertlesme kaybindan kaygilanirsa, cinsel istek ve uyarilma devam etmesine ragmen, psikolojik engel nedeniyle sertlesme yeniden olusmayabilir. Her erkek, zaman zaman gecici sertlesme zorluklari yasar. Cogu erkek bundan kaygi duymaz ve herhangi bir sorun olusmaz. Bazi erkeklerde ise, sertlesmenin olup olmamasi, surup surmemesi konusunda kalici bir kaygi olusur, boylece sertlesme bozukluklari gelisir.

Uyarilmanin en yuksek noktasinda orgazm ortaya cikar. Erkek orgazmi, ic ve dis cinsel organlardaki kaslarin ritmik kasilmalari ile olusur, bu sirada penisten spermleri tasiyan meni fiskirir ve buna zevkli duyumlar eslik eder. Orgazmdan sonraki cozulme asamasinda, bedensel islevler ve cinsel organlar, uyarilma oncesi durumlarina donerler. Erkekler bosaldiktan hemen sonra, cinsel ilgilerini kaybederler, cinsel yanit veremeyecekleri fizyolojik bir donem vardir. Bu yanitsiz donemde, cinsel istek duymazlar, cinsel olarak uyarilamazlar, hatta uyarilmak istemezler, penis yeniden sertlesemez. Bu tamamen normal, fizyolojik bir durumdur. Bu yanitsiz donem, birkac dakika veya saatlerce surebilir. Erkekten erkege, ayni erkek icin gunden gune degisiklik gosterebilir. Erkegin yasi ilerledikce, yanit veremeyecegi sure uzayacaktir.

Erkek cinsel islevinin iki temel bolumu vardir: Penisin sertlestigi cinsel uyarilma ve meninin bosaldigi orgazm. Bu iki bolum, sinir sisteminin farkli bolumlerince yonetilir. Bu yuzden de bedensel veya psikolojik nedenlerle bir bolumu ilgilendiren aksakliklar ortaya ciktiginda, diger bolum saglam kalabilir.

Hiç yorum yok: