23 Nisan 2007 Pazartesi

Gec bosalma !!!!












Erkegin cinsel etkinlikleri sirasinda hic bosalamamasi veya gec bosalmasi durumuna "Ketlenmis bosalma" ya da "Gec bosalma" diyoruz. Erkek cinsel islev bozukluklari icinde en nadir gorulen bozukluktur. Hicbir zaman bosalma olmuyorsa, aksakligin bedensel bir nedenden kaynaklanma olasiligi cok yuksektir ve bir uroloji uzmani tarafindan incelenmesi gereklidir.

Gec bosalma, cesitli bicimlerde gorulebilir. Sorun genellikle esli cinsel etkinliklerde ortaya cikmakla beraber genclerde masturbasyon sirasinda da gorulebilir. Bedensel gelisimde gecikme soz konusu degildir, cinsel organlarin yapisi ve islevi normaldir. Ergenlik donemine girilmis, ses kalinlasmis, erkek tipi killanma baslamis, uykuda gece bosalmalari olmaktadir. Ergen masturbasyon yapmayi denediginde cok uzun surede bosalir veya hic bosalamaz.

Genellikle bu kisiler alisilmis masturbasyon bicimlerini kullanmazlar, yani ellerini hareket ettirerek, penislerini uyarmazlar. Bazen yalnizca bedenleri ozel bir durumda iken, ornegin yuzustu yatarken, bosalacak kadar uyarilabildiklerini soylerler. Siklikla ellerini kullanmadan surtunme hareketi ile bosalabilirler. Ancak alisilmis sekilde, ellerini kullanarak masturbasyon yaptiklarinda bosalma olusmaz. Genellikle esli cinsel etkinliklere girismekte cekingendirler, eger kiz arkadaslari ile giyinik veya yari giyinik sevismeleri olduysa, bunlarda penis sertlesmis ,ancak bosalma olmamistir. Bu tarz sevismelerde erkegin bosalmasi zaten istenen ve beklenen bir durum olmadigi icin sorun olusturmaz. Bu durumdaki genclerin sorunu, on degerlendirme sonrasinda, uygun masturbasyon tekniklerinin ogretildigi, birkac cinsel tedavi oturumu ile, kisa surede tamamen duzelir.

Gec bosalmanin daha sik gorulen biciminde, erkegin tek basina iken yaptigi masturbasyon sirasinda sorunu yoktur. Baskalarina gore biraz daha uzun surede olsa da, masturbasyon genellikle bosalma ile sonlanir. Burada temel bozukluk, esli cinsel etkinliklerde bosalmanin olmamasi veya cok gec olmasidir.

Bu cinsel islev bozuklugu bircok farkli tipte ortaya cikabilir. Bazilari kadinlarin yaninda, hicbir sekilde bosalamaz, kadinin varliginda masturbasyonla da bosalamaz. Bazilari kadinlarla sevisme sirasinda gec de olsa bosalabilirken, cinsel birlesme sirasinda hicbir zaman bosalamaz.

Bu hafif tipteki gec bosalma durumu, ozellikle cocuk isteyen ciftler icin onemli bir sorun olusturur. Gec bosalmanin daha hafif bir tipinde ise, erkek esli cinsel etkinliklerde, cinsel birlesme sirasinda da bazen veya her zaman bosalabilmekte, fakat bu cok uzun surmektedir. Gec bosalmanin siddetine gore degiserek, 30-90 dakikaya kadar uzayabilen cinsel birlesmeler ise esler icin fiziksel acidan ve zaman olarak sorun yaratabilmektedir. Bu seyrek gorulen sorunun cinsel tedavisi de, diger cinsel islev bozukluklarina gore daha karmasiktir ve daha uzun surer. Bircok cinsel islev bozuklugu, duzenli bir cinsel esi olmayan erkeklerde de basariyla tedavi edilebilir.

Ancak gec bosalma durumunda, sorun cinsel esin varliginda ortaya ciktigi icin, cinsel tedavi icin de duzenli bir cinsel yasamin mumkun oldugu bir es zorunlu olmaktadir. Cinsel tedavinin suresi, gec bosalmanin siddetine gore 4-8 aya kadar uzayabilmektedir.

Seyrek gorulen bir cinsel islev bozuklugu oldugu icin, az sayida tedavi calismasi vardir, tedavi basarisi diger cinsel sorunlar kadar yuksek degildir. Bu nedenle cinsel tedavinin, deneyimli bir uzman tarafindan yurutulmesi gereklidir.

Hiç yorum yok: