23 Nisan 2007 Pazartesi

TURK ERKEKLERINDE GORULEN EN YAGIN CINSEL BOZUKLUKLAR..



















2000 yilinda yapilan arastirmalara gore 11 milyon kisiye ruh sagligi bozuk teshisi konulurken, bu rakam 6 yil icinde 15 milyona ulasti. Yani istatistiki olarak Turkiye'de her bes kisiden birinin ruh sagligi bozuk.
10 Ekim Dunya Ruh Sagligi Gunu cesitli etkinliklerle kutlanirken, yapilan arastirmalar Turkiye'nin ruh sagligi konusundaki vahim durumunu ortaya koydu. 2000 yilinda yapilan arastirmalara gore 11 milyon kisiye ruh sagligi bozuk teshisi konulurken, bu rakam 6 yil icinde 15 milyona ulasti. Yani istatistiki olarak Turkiye'de her bes kisiden birinin ruh sagligi bozuk. Yaklasik 1200 uzman psikiyatristin gorev yaptigi Turkiye'de 7 milyon 500 bin hasta suc potansiyeli tasiyor. Acil mudahale edilmesi gereken hasta sayisinin milyonlarla ifade edildigi ulkemizde 70 bin kisiye bir psikiyatr, 10 bin hastaya 1.2 yatak dusuyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, toplumlarda sizofreni gorulme orani yuzde 1 olduguna dikkat cekerek, artan nufusla beraber su an ulkemizde 750 bin sizofren bulundugunun altini ciziyor. Verimli 'Bu hastalarin cok buyuk bir kismi tedavi edilmemekte, boylece mahallelerde ve koylerde koy delisi, mahalle delisi gibi adlandirilan ve asagilanan bir kitle olusmaktadir. Bir kismi evlerinde bodrumlarda veya ahirlarda ayaklarindan baglanarak yasatilmaktadir' dedi.

DEPRESIF EV KADINLARI

Verimli, ulkemizde bir kadinin hayat boyu depresyon gecirme oranin yuzde 24 oldugunu, bu rakamin erkeklerde yuzde 3 seviyesinde kaldigini soyluyor. Tedavi edilmeyen depresyon vakalarinin yuzde 15'inin ise intiharla sonuclandigina dikkat ceken Verimli, 'Depresyon teshisiyle tedavi edilen hastalarin yuzde 75'i kadin, yuzde 25'i ise erkek. Depresyon en yaygin olarak ev kadinlarinda goruluyor. Ev kadinlarini isci ve memurlar izliyor' dedi. Verimli, ulkemizde 1 milyon obsesif-kompulsif yani saplanti, takinti, bozuklugu yasayan psikiyatri hastasi bulundugunu belirterek 'Endise, kaygi, telas, heyecan bozuklugu yasayanlarin orani yuzde 20. Bu hastalik da buyuk cogunlukla 30 yas ve uzeri kadinlari vuruyor' diye konustu.

ERKEKLERDE CINSEL KIMLIK SORUNU YAYGIN

'Ulkemizde her 10 babadan 9'u ogluyla cinselligi konusmuyor' diyen Verimli, sunlari soyledi: ' Erkeklerin yuzde 10'u son bir yil icerisinde en az bir kez ereksiyon sorunu yasiyor. Cinsel birlesme oncesi, erkeklerin yuzde 20' sinde birlesme sirasinda yasayabilecegi performans kaygisi goruluyor. Turk erkeklerinde gorulen en buyuk cinsel islev sorunu da yuzde 35- 40 oranlarinda erken bosalma. Cinsel kimlik bozuklugu erkeklerde kadinlara oranla 20 kat daha fazla. Bunun en buyuk nedenlerinden biri de yanlis egitim.'



Hiç yorum yok: