3 Nisan 2007 Salı

Tuzlu Ayran TansIyonu EtkIlemIyor

Uzmanlar, halk arasinda sikca kullanilan, tuzlu ayran icilmesi veya sarimsak yenilmesi gibi yontemlerin tansiyonu etkilemedigini belirtiyorlar

Hacettepe Universitesi (H.U.) Ic Hastaliklari Anabilim Dali Nefroloji Bilimdali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Cetin Turgan, tuzlu ayran icilmesi veya sarimsak yenilmesi gibi yontemlerin, tansiyonun yukselmesi ya da dusmesi durumunda yararli olmadigini belirtti.
Antalya Belek'te duzenlenen, ''6. Ulusal Hipertansiyon ve Bobrek Hastaliklari Kongresi''ne katilan Prof. Dr. Turgan, insanlarin gunde ortalama 8-10 gram tuz aldiklarini, islenmis gida ve hazir gida tuketenlerde, tadina bakmadan yemegine tuz ilave edenlerde bu rakamin 15 grama ciktigini soyledi.
Bir kisinin gunde 3-4 gramdan daha fazla tuza ihtiyaci olmadigini vurgulayan Prof. Dr. Turgan, soyle konustu:
''Ancak hipertansiyon tedavisinde bu kadar siki tuz kisitlamasi yapmiyoruz. Gunde 6 gramin altindaki tuz kisitlamasi, hipertansiyon tedavisi icin yeterlidir. Hipertansiyonu olan kisi, islenmis gida tuketimini azaltarak, icerigini bilmedigi hazir gidalari daha dikkatli tuketerek, sebze ve meyve tuketimini artirarak gunluk 6 gramin altindaki tuz kisitlamasini tek basina saglayabilir. Hipertansiyonlu hastalarda, tuz tuketiminin azaltilmasinin kan basincini tek bir ilac kadar dusurdugu gorulmustur.'' Insanlarin ihtiyac duyduklari tuzu besinlerden alabilecegine dikkati ceken Prof. Dr. Turgan, ozellikle islenmis gidalarda tuz oraninin fazla oldugunu bildirdi. Turgan, evde yapilan tarhana, salca, tursu gibi gidalarin da yuksek oranda tuz icerdigini anlatti.

SARIMSAK YERINE LIMON SUYU
Prof. Dr. Cetin Turgan, tansiyonun yukselmesi veya dusmesi aninda halk arasinda sikca kullanilan tuzlu ayran icilmesi veya sarimsak yenilmesi gibi yontemlerin yararli olmadigini soyledi.
Tansiyonun dusmesi ve yukselmesinin ortak belirtiler gosterdigini belirten Turgan, ''Tansiyon dusmesi halinde tuzlu ayran icme uygulamasini bir kere mutlaka kaldirmak lazim. Tansiyonu dusen kisi uzanip dinlenirse sorunu cozulecektir'' dedi.
Ayni durumun sarimsak icin de gecerli oldugunu ifade eden Turgan, soyle devam etti:
''Samsun'da 19 Mayis Universitesi Tip Fakultesi'nde yapilan bir calismada, acil servise gelen hastalarin yarisina sarimsak verilmis, yarisina ise verilmemis. Yapilan kan basinci olcumlerinde her iki grup arasinda fark olmadigi gorulmus. Tabii ki, sarimsak yararli bir bitki ama tansiyonu dusurmek icin sarimsak kullanmanin bir yarari yok. Tedavi amaciyla kullanmamak sartiyla limon suyunun kan basincini dusurucu etkisi var. Tansiyonu dusurme adina, limon suyu icmek sarimsak yemekten daha faydali.''

GAZLI ICECEKLERDE YUKSEK TANSIYON RISKI

Cetin Turgan, yuksek miktardaki alkol tuketiminin kronik hipertansiyonun nedenlerinden biri oldugunu bildirdi. Gunluk alkol tuketiminin 30 gramin uzerine cikmamasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Turgan, kola ve soda gibi gazli iceceklerde de sodyum oldugunu ifade etti. Prof. Dr. Turgan, bu nedenle, yuksek tansiyon tedavisi goren kisilerin kola, gazoz ve soda gibi icecek tuketimine dikkat etmesi gerektigini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: