3 Nisan 2007 Salı

Sigara grip riskini artiriyor.........

Sigara grip riskini artiriyor

Bagisiklik sistemindeki bozukluklar, sigarayi birakinca alti hafta icinde duzeliyor. Sigara icenlerin gribe yakalanma riski, icmeyenlere gore cok daha fazla.

Sigara icenler, icmeyenlere gore daha sik soguk alginligina yakalaniyor.

Trakya Universitesi Tip Fakultesi'nde gorevli Doc. Dr. Celal Karlikaya, gripten korunmada en kolay ve etkili yolun, sigara ve tutun dumanindan uzak durmak oldugunu soyledi.

Sigaranin ve pasif iciciligin, vucudun ve solunum yollarinin yapi ve islevlerinde degisikliklere yol actigini da aciklayan Doc. Dr. Karlikaya, sigara icenlerde soguk alginligi, grip, zaturree, lejyoner hastaligi, tuberkuloz, bulasici menenjit ve dis eti enfeksiyonu riskinin arttigini belirtti.

Karlikaya, ''sigara icenler daha sik oksurdugu ve balgam cikardigi icin enfeksiyon bulastirma riskleri de daha fazladir'' aciklamasinda bulundu.

"Askerlerde yapilan bir calismada, sigara icenlerde, ust solunum yolu enfeksiyon riski 1.5 kat daha yuksek bulunmustur" diyen Doc. Dr.Karlikaya, "sigara ve solunumsal viral enfeksiyon riskinin arastirildigi bir calismada da sigaranin, riski yaklasik iki kat arttirdigi gosterilmistir" dedi.

Karlikaya, "kadin sagligi arastirmasinda ise soguk alginliginin incelendigi bir calismada hem aktif, hem pasif sigara iciciligi durumunda, soguk alginligi sikligi ve suresinde artis gozlendi'' dedi.

Sigara icenlerin bagisiklik sistemindeki bozukluklarin, sigarayi birakmakla alti hafta icinde duzeldigine de deginen Doc. Dr. Karlikaya, ozellikle grip icin riskli kisilerin bir an once sigarayi birakmasi gerektigini de vurguladi.

Sigara icen kisilerin asi olmasi gerektigini de belirten Karlikaya, ''asilarin etkinliginin sigara icenlerle icmeyenlerde klinik olarak ayni oldugu bildirilmekle birlikte, sigara icenlerde daha az antikor yaniti oldugu ve etkinin daha cabuk sondugu bilinmelidir'' dedi.

Hiç yorum yok: