3 Nisan 2007 Salı

Kis aylarinda cildinize dikkat edin ......

Ataturk Universitesi (A.U) Tip Fakultesi Dermatoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Doc. Dr. Teoman Erdem, kis aylarinda soguk havanin etkili oldugu gunlerde, vatandaslari cilt hastaliklarina karsi dikkatli olmalari konusunda uyardi.

Doc. Dr. Erdem, ozellikle Dogu Anadolu Bolgesi'nde, kis mevsiminin cilde olumsuz etkisinin diger bolgelere gore daha fazla oldugunu belirterek, ''Derimiz her an dis dunyayla irtibat halinde oldugundan fiziksel etkenlerden etkilenmemesi dusunulemez. Kis mevsiminde de cildimizi tehdit eden bircok etken vardir. Kisin soguk-kuru hava, dusuk nem, ruzgar, kirli hava ve asit yagmurlarina dikkat edilmeli'' dedi.

Doc. Dr. Erdem ayrica, gunluk ve tekduze hayat, kapali ortamlarda kalma, duzensiz beslenme ve depresyon yapici melatoin hormonunun gunessiz ortamlarda daha fazla salgilanmasi sonucunda kis aylarinda insanlarin daha fazla stresli ve depresyona egilimli olduklarini soyledi.

Bu durumun akne (sivilce) ve egzama gibi bazi cilt hastaliklarini artirdigina dikkat ceken Erdem, ''Kis aylarindan en cok yaslilar, cocuklar ve derisi kuru olanlar etkilenir. Deri kurulugunun tedavisinde ve onlenmesinde nemlendiricilerin kullanilmasi temel yaklasimdir'' diye konustu.

PIYASADA KULLANILAN NEMLENDIRICILERE DIKKAT
Doc. Dr. Erdem, piyasada satilan nemlendiricilere karsi da vatandaslari uyararak, saf vazelinin tercih edilmesi gerektigini bildirdi. Saf vazelinin hem ucuz hem de deriyi en iyi nemlendiren ajanlardan biri olduguna dikkat ceken Erdem, sunlari soyledi: ''Derinin sik sik suyla temas etmesi de bu kurulugu artirmaktadir. Bu nedenle banyodan ve eller yikandiktan sonra nemlendirici surulmelidir. Surulen nemlendiricinin safligi onemlidir. Saf vazelin tercih edilecek ilk nemlendirici olmalidir.''

Erdem, bazi vatandaslarin dudaklarini sik sik dilleriyle islattiklarini da hatirlatarak ''Bu islemle dudaklarin nemlenecegi sanilmaktadir, aksine bu islem dudaklari daha da kurutmaktadir'' dedi.

DERIYI KORUMANIN DIGER YOLLARI
Doc. Dr. Erdem, sogugun cilde olumsuz etkisini onlemek icin nemlendirici disinda, sokaga cikildiginda soguktan koruyucu giysiler giyilmesi ve eldiven kullanilmasinin yararli olacagini belirtti. Evlerin nemlendirilmesinin de onemine deginen Erdem, kalorifer peteklerinin uzerine islak havlu konulmasi veya soba kullaniliyorsa, sobanin uzerine bir demlik su koyulmasinin odanin nemlendirilmesi acisindan uygun olacagini ifade etti.

Erdem, gunde en az 1-1.5 litre su icilmesinin de derideki nem oranini artiracagini kaydederek, ozellikle kirli havaya daha fazla maruz kaldigi icin saclarin da bere veya sapka kullanilarak korunmasi gerektigini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: