3 Nisan 2007 Salı

Sigaranin Neden Oldugu Hastaliklar........

Bagimlilik - Nikotin maddesinin bagimlilik yapici ozelligi eroine cok benzer.
Sirt ve Bel Agrisi -Sigara icmek, belle ilgili hastaliklarin tedavisini engelleyen faktorlerden biridir. Bunun yaninda normal insanlarda da zaman zaman siddetli sirt ve bel agrilarina yol acabilir. Bunun nedeni, sigara icen kisilerde vucudun, omurilikteki disklere cok zayif miktarda oksijen gondermesidir.
Ilaca Karsi Bagisiklik- Sigara icenler belli bir ilacin etkili olmasi icin cok daha buyuk dozlarda o ilaci kullanmak zorunda kalir.
Kisirlik - Ciftlerden sadece birinin sigara icmesi cocuk olmamasi riskini 3 kat artrir.
Menopoz - Sigara icen kadinlarda beklenenden 5-10 yil daha erken menopoz gorulur. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
Erken Yaslanma- Duzenli bir sekilde sigara icilmesi, deri yapisini bozar, kirisikliklara yol acar. Bunun yaninda disler sararir ve de kararir, tirnaklar sagliksizlasir.


Iyilesme Zorlugu - Sigara icenlerin yaralari cok daha zor kapanir. Bunun yaninda ameliyat sonrasi yaralarinin iyilesmeme olasiliklari vardir.
Dis Kaybi - Sigara icmek dis kayiplarinda onemli bir faktordur.

Prostat Kanseri - Sigara icmek prostat kanserinin %40'indan sorumludur.
Gogus Kanseri - Sigara icen kadinlar icmeyenlere gore %75 daha fazla gogus kanserine yakalanma riski tasir.
Rahim Kanseri - Sigara icen kadinlar icmeyenlere gore 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski tasir.
Bogaz Kanseri - Bogaz kanseri vakalarinin %80'ine sigara yol acar.
Mide Kanseri - Sigara icenlerin mide veya bagirsak kanserine yakalanma riski icmeyenlere gore 2 kat daha fazladir.
Karaciger Kanseri - Karaciger kanseri vakalarinin % 80'i sigara yuzunden olur.
Girtlak Kanseri- Gunde 25 tane sigara iciyorsaniz 30 kat daha fazla girtlak kanserine yakalanma riski tasirsiniz. Bu da ilk baslarda konusma zorlugu ilerleyen safhalarda tamamen konusamamaya sebebiyet verir.
Amfizrem - Bu hastaligin yol actigi olumlerin %85'i sigara yuzunden olur. (Akcigerlerdeki alveoller zamanla esnekligini kaybeder. Ilerleyen safhalarda, yogun bir bicimde solunum zorlugu olur ve hasta solunum makinasina baglanmak zorunda kalir.)
Agiz Kanseri - Agiz kanseri vakalarinin tamamina sigara yol acar.
Yemek Borusu Kanseri - Bu kanserden olenlerin hemen hemen hepsi sigara ictikleri icin olmuslerdir.
  • Cocukluk Solunum Problemleri - Annesi ya da babasi sigara icen cocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastaliklariyla karsilasma riski tasir. (Soguk alginligi, kulak iltihaplari, bronsit, bademcik problemleri, astim ve de zature ki bazen olume bile yol acar)
  • Kulak Enfeksiyonlari-Sigara icenlerin cocuklarinin orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri vardir.
  • Erken Dogum ve Bebegin Hafif Dogmasi- Gunde sadece 5 tane sigara icen hamile bir kadinin erken dogum yapmasi ya da oldukca kucuk ve de sagliksiz bir bebek dogurma riski inanilmaz boyutlardadir.
  • Seker Hastaligi - Sigara icmek, vucudun insulun salgilama yetenegini zamanla yok eder. Bu da seker hastaligina yol acar.
  • Kalp Hastaliklari - Sigara icenlerin kalp krizine yakalanma riski icmeyenlere gore 4 kat daha fazladir.
  • Gangren - Akcigerler verimsizlestigi icin, vucuda cok az oksijen yayilir. Insan vucudu, bu cok az miktardaki oksijeni ic organlara dagitmak zorunda kalir. Bundan dolayi, kalbe en uzak kisimlar olan parmak uclarindan itibaren hucreler suratle zincirleme olarak olur. Cogu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.

Hiç yorum yok: