3 Nisan 2007 Salı

Allerjik Rinit

Genel Bilgiler Allerjik rinit, toplumun hicte kucumsenmeyecek bir bolumunde rastlanan ve son derece yaygin olarak gorulen bir hastaliktir. Mevsimsel allerjik rinit (Polenlerin yogun oldugu mevsimler) kendisini her yil belirli bir zamanda ortaya cikan aksirik, kasinti, burun akintisi ve burunda tikanma gibi bulgularla belli eder. Bir de yil boyu devam eden, mevsimsel allerjik rinitle benzerlik gosteren allerjik rinitten bahsedebiliriz. Burada burun mukozasinin sismesine (konjestiyon) bagli tikanma daha belirgindir. Ev antijenlerinin en yaygini olan ev tozu akarlarinin mevsimi, evler kis boyunca kapali kalip iyi havalandirilmadigi surece devam eder. Bu nedenle evlerin ozellikle kis aylarinda havalandirilmasi ihmal edilmemesi gereken basit tedbirlerden bir tanesidir.

Allerjik Rinitte Ne Yapilmali? Allerjik rinit tedavisinde, doktorunuzun izleyecegi yol ya ilacla tedavi yada immunoterapi yani allerji yapan ajan veya ajanlara karsi hassasiyetin azaltilmasi (desansibilizasyon) olacaktir. Bu iki yontemin yaninda evdeki evcil hayvanlarin uzaklastirilmasi, cevre kontrolune yonelik vakumla temizleme, havayi filtre ederek temizleyen sistemler ve havalandirma (air conditioning) gibi tedbirler de ihmal edilmemelidir. Hastalardaki belirtileri asagidaki gibi gruplandirabiliriz.
  • Aksirik
  • Kasinti
  • Burun Akintisi
  • Burunda Tikanma ( Konjestiyon )
  • Kuruluk Hissi
Doktorunuzun uyguladigi tedavinin yeterince yararli olabilmesi icin hastada yukaridaki siralamis oldugumuz belirtilerden hangisinin on planda oldugunun bilinerek ilac secilmesi onem kazanmaktadir. Recetesiz satilan allerji tedavi ilaclarinin cok sayida mevcut olmasi nedeni ile bugun hemen butun allerji vakalari, bu sorunla ilgili olarak doktora basvurmadan once bunlarin cogunu denemis durumdadirlar. Ornegin bir grup hastada oncelikle burun akintisi, bir baska grupta burun tikanikligi yada aksirik, kasinti gibi belirtiler on plandadir. Bu nedenle iyilesmenin sartlarindan bir tanesi de rastgele ilac kullanimi degil, belirtilere yonelik etkili tedavinin uygulanmasidir

Hiç yorum yok: