3 Nisan 2007 Salı

Kisin hasta olmak istemiyorsaniz bu yaziyi okuyun


Vucudunuzu kisa hazirlamak ve hastaliklardan korunmak, beslenme duzeninizde yapacaginiz kucuk oynamalarla hic de zor degil... Iste bunun puf noktalari:
n Kuru baklagil tuketin: Haftada en az 1 gun kuru baklagil tuketin. Ancak, kurufasulye, nohut ve yesil mercimek gibi kuru baklagiller zaten iyi birer protein kaynagi olduklarindan, bu yemeklere, lezzetini ve besleyiciligini artirmak icin et eklemeyin. Bunun yerine etimizi, protein yonunden fakir olan sebzelerle tuketin.


  • C vitamini alin: Gribe karsi C vitamini tuketin. Ancak kusburnu, kirmizi ve yesil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamininin portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamininden daha fazla oldugunu unutmayin.

    Bagisiklik sistemi icin
    Salatadan vazgecmeyin: Salata, ogle ve aksam yemeklerimizin vazgecilmez yiyeceklerinden biri olmali. Ozellikle kilo problemi olan kisiler icin ton baligi ile hazirlanan domates salatasi, aksam icin ideal bir yiyecektir.
    D, E ve B6 vitaminleri: Bagisikligi guclendiren D, E ve B6 vitaminlerini ihmal etmeyin. Ceviz, findik, aycicegi cekirdegi ve diger tohumlarda, yaglarda, tahillarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadir. D vitamini kaynagi olarak sut, peynir ve balik ilk akla gelenlerdir. B6'yi ise findik, fistik, ceviz, aycicegi tohumu, tavuk ve balikta bolca bulabilirsiniz.
    Hastaliklara karsi A vitamini: Yeterli miktarda A vitamini, vucuda disaridan gelen istilacilarin gecebilecegi tum yuzeyleri (cilt ve mukozalar) guclendirir, beyaz kan hucresi aktivitesini artirir, kansere karsi guclu bir koruma saglar. Havuc, ispanak, brokoli, pirasa, ihtiyaciniz olan A vitaminini ihtiva eder.
    Minerallerden faydalanin: Guclu bir bagisiklik sistemi icin besinlerle daha cok demir, magnezyum, selenyum ve cinko almaya ozen gosterin. Demiri koyu yesil yaprakli sebzelerden, kirmizi et, tavuk, kuru kayisi ve kuru uzumden; magnezyumu tahil, sebze, sut ve deniz urunlerinden; selenyumu balik ve diger deniz urunlerinden; cinkoyu ise yumurta, sut, et, tahil ve deniz urunlerinden temin edebilirsiniz.
  • Proteini artirin, yagi azaltin: Daha fazla protein ve daha az yag kullanimi bagisiklik sistemimizin dostudur. Asiri yag kullanimi bagisiklik sistemini baskiladigindan ozellikle hayvansal yaglari iyice azaltin.

    Haftanin besinleri
    KESTANE
    Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini icerir. Seker, protein ve yag acisindan zengin olan kestanenin, 100 graminda 200 kalori bulunur. Nisasta, mineral tuz, ozellikle potasyum ve diger besinsel degerleriyle kestane kisin olumsuz sartlarina, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karsi paha bicilmez bir saglik iksiridir. Kalp ve kas sistemini uyarip organizmanin su dengesini duzenler. Kaslari guclendirir. Kan dolasimini hizlandirip varis ve basurlarin gelisimini onler. Cok degerli bir enerji kaynagidir.

    BOZA
    Dari irmigi, su ve sekerden uretilir. Bunyesinde A ve B vitaminlerinin 4 turu ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanmasi sirasinda laktik asit uretir. Ender gida maddelerinde bulunan bu asit cok degerli olup hazmi kolaylastirir. Boza, mayali ve gida bakterilerinin yasadigi bir icecek oldugundan koruma sartlari cok onemlidir. Bu nedenle hava alabilen, saglikli cam sisede satisa sunulmaktadir. Siselenirken fermantasyonu devam eden boza cok hizli tuketilmelidir.
    OHHHHHHHHHHH AFIYET OLSUN....
  • Hiç yorum yok: