3 Nisan 2007 Salı

OksuruK

Sikayet
Burun kanallarinda, bogazda, bronslarda veya akcigerdeki bir tahrise tepki olan oksuruge yakalandiniz. Balgam cikarmaya yol acan bir oksuruk ya da kuru ve kesik kesik bir oksuruk soz konusu olabilir.

Nedenleri

Sigara : Kuru ve kesik kesik veya balgam cikararak oksuruyorsunuz ve bu, sabah kalktiginizda ya da sigara ictikten sonra siddetleniyor. Sigara icenlerin oksurmesine sigara dumaninda bulanan bircok zehirli kimyasal yol acar ve bundan kurtulmanin tek yolu sigarayi birakmaktir.

Solunum enfeksiyonu : Balgam cikararak oksuruyorsunuz ve atesiniz 39 derece uzerinde. Cok yorgunsunuz, kaslariniz agriyor ve kendinizi gunluk faaliyetlerinizi yapamayacak kadar hasta hissediyorsunuz. Beyaz balgam genellikle seyrini izlemeniz gereken, ama kendi kendine tedavi yontemleriyle hafifletebileceginiz viral enfeksiyona isaret eder. Yesil veya pas rengi balgam cogu kez bakteriyel enfeksiyonun gostergesidir ve antibiyotik gerektirir.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

Oksururken cikan balgami (gece uykusu disinda) yutmayin. Buhar veya sicak dus balgami inceltir ve rahat oksurmeyi saglar. Icinde balgam sokturucu olan ve recetesiz satilan bir ilaci deneyin, ama eger cok balgam cikartan surekli ya da kronik bir oksurugunuz ya da astiminiz varsa, balgam sokturucu kullanmayin bol sivi icin.

Kuru ve kesik oksurukte bogaz pastili veya (icinde dekstrometorfan bulunan) recetesiz satilan bir oksuruk ilacini deneyebilirsiniz, ancak baska ilaclar kullaniyorsaniz, mutlaka doktora danisin. Sicak su, cay veya limonataya katilmis bali da deneyebilirsiniz.

Burun akintisi bogazinizda tahrise yol actigi icin oksuruyorsaniz, recetesiz satilan ilaclar ya da antihistaminler balgami kurutabilir.

Onleme

Oksurugunuz sigara yuzundense, ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Sigarayi birakin ve sigara yerine baska tutun icmeyin.

Oteki Nedenler Mide eksimesi Soguk alginligi Astim Bogmaca Krup Anafilaksi Anevrizma Akciger kanseri Akciger kollapsi Turberkuloz



Cocugunuzun Tedavisi

19 yasindan kucuklere aspirin vermeyin! Reye sendromu denen ender, ama ciddi bir soruna yol acabilir. Ates veya agri durumlarinda bunun yerine ibuprofen ya da asetaminofen verin.

Soguk alginligi belirtileri yokken cocugun ani ve siddetli oksurmesi burnuna kucuk bir kiymik veya cisim kacmis oldugunu gosterir. Acil yardim isteyin!

Tikanma (nefes alip vermede zorluk cekme) kucuk bebeklerde olagan bir sey olmasina ragmen surekli oksuruk pek gorulmez. Eger cocugunuz 3 ayliktan kucukse, doktora basvurun.

Eger cocugunuz boguk, ulur gibi oksuruyor ve bu geceleri siddetleniyorsa, cocuklarda sik gorulen solunum yolu iltihaplanmasi soz konusu olabilir.

Cocuga nemli hava gerekir. Cocugu banyoya goturup kapiyi kapatin, birlikte kuvetin disinda durun ve sicak suyu sonuna kadar acin Bu ise yaramazsa, saglik uzmanina ya da doktora danisin.

Hiç yorum yok: