25 Mayıs 2007 Cuma

Vücuttaki her kitle tümör müdür?

Vücuttaki her kitle tümör müdür?

Vücudumuzdaki her kitle tümör müdür? Vücudumuzda oluşan kitlelere en çok hangi bölgelerde ve organlarda rastlanır? Nasıl tespit etmeli, ne yapmalı?


Vücudumuzdaki her kitle tümör müdür?

İnsan vücudunda normalde bulunmayan şişlik veya yumruya "kitle" adı veriliyor. Öncelikle, vücuttaki her şişlik tümör değildir. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da "hematom" dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir. Yine bir iltihaba bağlı olarak oluşan "abse" gibi şişlikler de tedaviyle tamamen geçen oluşumlardır.

Vücudumuzda oluşan kitlelere en çok hangi bölgelerde ve organlarda rastlanır?

Kitlelere sıklıkla kadınlarda memede, yine her iki cins için, boyun, koltuk altı, kasıklar, karın, kol ve bacaklarda rastlanır. Ayrıca erkeklerin testislerinde de kitle fark edilebilir. Bazı şişlikler ise, dışarıdan muayene ile tespit edilemez. Check-up sırasında ya da radyolojik incelemelerle ortaya konur. Meselâ, rahimde, karaciğerde, pankreasta veya beyinde saptanan kitleler gibi... İyi ve kötü huylu kitleleri birbirlerinden nasıl ayırabiliriz? Bilinen hiçbir dış sebep yokken, vücuttaki herhangi bir bölgede saptanan kitlelerin mutlaka incelenmesi gerekir. Bunlar "iyi huylu" olabileceği gibi, "kötü huylu" (habis, malign) bir tümöre de ait olabilirler. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. 'yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır. Kötü huylu tümörler ise, kısa sürede büyüyen, bazen 5-10 cm. gibi çok büyük çaplara ulaşan, beklemekle küçülmeyen, büyüdükçe çevre dokuya uzanarak hareketi azalan, komşu dokuların şeklini ve işlevini bozan şişliklerdir. Memede tespit edilen "fibroadenom" ve "kistler" iyi huylu kitlelerdir. Boyunda, koltuk altında, kasıklarda saptanan şişlikler ise, çoğu kez büyümüş lenf düğümlerine aittir. Halk arasında bunlara "beze" adı verilir. Karındaki kitleler, genelde karaciğer, dalak gibi organların büyümesi sonucu oluşur.

Nasıl teşhis edilebilir?

Bir kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı, ancak biyopsi ve patolojik inceleme ile belirlenebilir. Patolog tarafından mikroskop altında değerlendirilip adı konmadan, hiçbir kitleye habis tümör ya da kanser denilemez.

Hiç yorum yok: